Най-красивите родни села

24.08.2014
Най-красивите родни села

България не е нито голяма, нито икономически развита държава. Въпреки това страната ни е изпълнена с невероятни населени места, които биха впечатлили и най-капризното туристическо око. Предлагаме списък на най-забележителните родни села, съставен от profit.bg.

Широка лъка

Село Широка лъка се намира в община Смолян и е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Тук можете да видите Националното училище за фолклорни изкуства, етнографски музей, както и къщите на капитан Петко войвода и екзарх Стефан.

Най-красивите родни села

Гела

Селцето Гела се намира в Смолянско. Населеното място става известно заради тракойската крепост Градище. Според стара легенда в Гела се е родил самият Орфей. Друго предание пък гласи, че край селото е погребан патриарх Евтимий.

Лещен

Това уютно българско селце се е сгушило в Родопите. Лещен омагьосва туристите с малките си калдъръмени улички и автентичната си архитектура.

Най-красивите родни села

Ковачевица

Ковачевица е разположена на няколко километра от Лещен. Селото е обявено за архитектурен резерват заради забележителната си възрожденска архитектура.

Жеравна

Жеравна може да бъде открита на няколко километра от Котел. Селото е известно с автентичните си тъкани черги и килими. Къщите тук са с уникални резбовани тавани, дело на талантливи местни дърводелци.

Най-красивите родни села

Арбанаси

Арбанаси се намира само на 5 км от Велико Търново и е сред любимите места на пътешествениците. Селото впечатлява туристите с 144 автентични къщи, 5 църкви и два манастира.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати