Рилският манастир става обект с национално значение

03.09.2014

Рилският манастир ще бъде обявен за обект с национално значение. Ангажимент за това е поел вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

По думите на министър Захариева предложение за обявяването на манастира за обект с национално значение ще бъде внесено за разглеждане и гласуване от Министерски съвет в най-скоро време.

Рилски манастир

От министерството на регионалното развитие и министерството на културата вече са започнали да предприемат конкретни стъпки в тази посока.

До края на месец октомври 2014 година трябва да бъдат изготвени подробни кадастрални карти и кадастрални регистри на имотите в землището на Рилски манастир. Те са необходими, за да се даде старт на проекта на светата обител за изграждане на собствена водно-електрическа централа (ВЕЦ).

Споразумение за изграждането на водно-електрическата централа е подписано още през 2009 година. Проектът е на стойност близо 3 милиона евро и се финансира изцяло със средства от Международен фонд Козлодуй.

Целта на проекта е не просто да осигури сигурност е надеждност на енергоснабдяването на Рилски манастир, но със средства от продажбата на неизползваната произведена електроенергия да бъде направена рехабилитация на сградите на манастира.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати