Нова Зеландия ще има овце, отделящи по-малко метан

07.09.2014

Нова Зеландия, наред с Австралия, е една от най-развитите държави в света. Страната се отличава с интензивно селско стопанство, в което водещо място има животновъдството. Много скоро обаче овцете в Нова Зеландия значително ще се отличават от добитъка в другите държави.

Нова Зеландия ще има овце, отделящи по-малко метан

Тамошните учени мислят да отгледат нова порода овце, с което да допринесат за ограничаването на парниковите емисии в страната. Надеждата им е животните да отделят по-малко метан в процеса на храносмилане.

Изследователи от новозеландския Институт по земеделие и техни колеги от американския институт Joint Genome са забелязали микробни различия при овцете, отделящи по-малки и по-големи количества метан. По време на храносмилането в част от стомаха на овцете микроби, наречени метаногени, образуват парниковия газ.

Учените смятат, че микробните различния, които са установили, ще са им от полза в бъдещото отглеждане и развъждане на породи овце, които да отделят по-малко метан. По последни данни 30-те милиона овце и едрият рогат добитък в Нова Зеландия отделят метанови емисии, съставляващи почти една трета от парниковите емисии на страната.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати