Кои са най-забележителните жп гари в света

03.10.2014

Пътуването с влак все още е предпочитания транспорт от голям брой пътници, които не искат да се натоварват с трафика по магистралите. Но докато влакът потегли, човек трябва да прекара известна време и на жп гарата.

Има толкова забележителни жп гари, откъдето не ти се иска да тръгнеш. Те пленяват въображението с невероятен дизайн или интериор. Ето и списък с най-забележителните жп гари в света, които си струва да посетите:

Grand Central Terminal, Ню Йорк

Не можете да сбъркате сградата на Централната жп гара в Ню Йорк. Та е украсена с вити стълби и полилеи. Годишно през нея минават 21.6 милиона пътници.

Chhatrapati Shivaji, Мумбай (Индия)

Гарата в Мумбай

Гарата Chhatrapati Shivaji в Мумбай е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, тя е една от най-натоварените гари в Индия. Впечатлява туристите с множеството си готически кули, каменни куполи и заострени арки.

Hundertwasser Banhnov, Юлцен (Германия)

Гара в Юлцен е обновена през 2001 година от австрийският архитект и художник Фриденсрайх Хундертвасер. Хундертвасер, който е твърд противнитк на правите линии и рационалността в архитектурата, оставя своя неповторим отпечатък върху сградата.

Southern Cross, Мелбърн (Австралия)

ЖП гарата в Мелбърн е построена през далечната 1895 година, а през 2005 година е изцяло реновирана. Отгоре е поставен асиметричен вълнообразен покрив, а в западния край се намира колоритния стенопис История на транспорта.

King`s Cross, Лондон (Великобритания)

За разочарование на феновете на Хари Потър на гара King's Cross няма платформа 9 ¾. На култовото място между платформа 9 и платформа 10 през 2013 година беше открит магазин за сувенири, носещ името Платформа 9 ¾. Но това, с което наистина впечатлява тази лондонска гара, е стоманената конструкция с диаманти и триъгълни форми, която се простира над терминал Виктория.

Любителите на архитектурата и пътуването с влак могат да съчетаят двете си страсти и да посетят също така Central Station, Ротердам (Холандия), WTC Transportation Hub, Ню Йорк, Gare de Oriente, Лисабон (Португалия) Gare de Strasbourg, Страсбург, Франция и Gare de Liege-Guillemins, Лиеж (Белгия).

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати