Най-много вино пият във Ватикана, България е на 21-во място

23.10.2014

Противно на очакванията, най-големите любители на виното в световен мащаб не са французите. Според сайта Bonial.fr всъщност най-много вино в света се пие не къде да е, а във Ватикана.

В малкия град-държава, населен предимно със свещеници и монахини, се конiумира 59 040 литра вино годишно. Разделено на броя на нейните жители, които са точно 800 на брой, излиза, че средно 73.8 литра вино се падат на човек.

Двойка пие вино

Въпреки това Ватиканът е изключен от класацията заради малкия си брой жители и благоприятен данъчен режим.

Първото място в официалната класация на любителите на виното е притежание на Франция, където се падат по 44.2 литра вино на човек за година. Това е почти два пъти по-малко от нивата от 1975 година, когато французите са изпивали средно по 100 литра годишно.

На второ място в класацията са жителите на Словения, които пият по 43.3 литра вино, следвани плътно по петите от Хърватия, където се консумира по 42.6 литра вино на човек.

В топ десет на най-големите почитатели на виното влизат още Македония, Португалия, Швейцария, Италия, Австрия, Уругвай, Гърция и Латвия.

Къде сме ние? България се намира на 21 място в тази класация. Оказва се, че нашенецът пие едва по 20.2 литра вино на година.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати