Хуакачина – последният оазис в Атакама

25.02.2015

В сърцето на пустинята Атакама в Южна Америка се намира град Хуакачина. Това не е обикновен град, защото Хуакачина е последният оазис в пустинята Атакама. Сред дюни от златисти пясъци се намира уникален град, пълен със зеленина и дори лагуна, за който местните вярват, че притежава лечебни свойства.

Хуакачина – последният оазис в Атакама

Градът се намира в едно от най-безводните и сухи части на земното кълбо, само на 4 км от град Ика. В него живеят 96 постоянни жители, които посрещат с отворени обятия туристите, дошли да видят чудото в пустинята.

Хуакачина очарова посетителите със живописни гледки, романтични разходки из близките дюни, екстремни разходки с бъги и дори спускане с борд по пясъчна дюна. В града има действащи хотели, магазини и дори библиотека, която е разположена в непосредствена близост до лагуната.

Безспорно лагуната е най-голямата забележителност в Хуакачина и около нея се върти животът в града. Легендите разказват, че в миналото лагуната била обикновено малко езерце.

Един ден във водите му се къпела красива перуанска принцеса. Към нея се доближил млад ловец. Подплашена от непознатия мъж, принцесата избягала. Водата, в която се къпела, се превърнала в лагуна, а наметалото ѝ – в пясъчни дюни.

Оазисът на Америка е особено популярен сред по-заможните перуанци, които редовно посещавали градчето, за да поплуват във водите на лагуната за здраве и дълголетие.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати