На поход в Рила

27.02.2015
Разходка в Планина

Походите в планината са незабравимо изживяване, изпълнено с много приятни емоции. Природата ви поднася невероятни гледки, бистри потоци, чист въздух. Рила е една от най–посещаваните планини в България, предпочитани за туристически обиколки. Най–често се посещават:

- Връх Мальовица – той е определян като идеално място за алпинизъм, пеша може да бъде изкачен за близо 3–4 часа;

- връх Мусала – най–високият на Балканския полуостров, обикновено за част от похода се ползва лифт;

- Седемте Рилски езера – най–посещаваният туристически обект у нас;

- Рилски манастир – това е културен паметник с голямо значение за България, включен в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО;

- Еко пътеки – може да наблюдавате редки птици, мечки, елени, вълци и уникални растения.

Преходите са подходящи за туристи с добра физическа подготовка, тъй като са свързани с дълго ходене пеша. Добрата екипировка и необходимите провизии са в основата на приятното преживяване, в противен случай, то може да бъде дори опасно.

Какво включва подготовката за поход в планината:

- Подходящи обувки – има специални планински модели, но и обикновени спортни обувки с по–дебела подметка и грайфери ще ви свършат работа. Добре е да са високи и да покриват глезена за по–голяма безопасност, важно е също така да са удобни, трябва да сте ги носили предварително, за да не се окаже по време на прехода, че ви убиват или стягат. Ако имате възможност носете и резервен чифт.

- Облекло и раница – блузите и горните дрехи трябва да с цип, за да може да го регулирате според температурата, дори и през деня да е топло, подгответе си по–плътни дрехи за вечерта. Носете резервно бельо и чорапи и дъждобран, независимо от прогнозата за времето. Също така се снабдете с подходящо яке срещу вятър или дъжд, както и шапка. Раницата трябва преди всичко да ви е удобна и да има колан за кръста, обемът й зависи от планираното времетраене на похода. Направете списък на всички необходими вещи, като най–отгоре сложете най–често използваните.

- Храна и напитки – поради бързото изразходване на енергия по време на похода, съчетано с чист въздух, задължително ще огладнеете. Може да си приготвите няколко сандвича и някакъв плод. Много добро решение са протеиновите вафли и барове, те имат високо съдържание на фибри, протеини, витамини и ще ви заредят с енергия.

Удобни са за носене, не заемат много място, лесни за консумация и много приятни на вкус. Здравословни и диетични са и са подходящи, както за спортуващи, хора, които искат да качат мускулна маса, така и за отслабващи. Препоръчват се по време на път, най–вече заради лесната консумация, ще ви помогнат да преборите умората и ще подобрят физическото ви състояние.

- Полезни вещи, които може да ви потрябват – добре е да си подготвите несесер с неща, които може да са ви от необходимост: медикаменти (срещу главоболие, алергии, стомашни проблеми и др.); сухи и мокри кърпички; лейкопласт; слънцезащитна козметика; пособия за лична хигиена (четка и паста за зъби, кърпа); слънчеви очила; торбички за отпадъци;

Протеинови десерти може да откриете на www.bg-fitness.com и да се възползвате от 5% отстъпка с ПРОМО КОД 5555.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати