Докоснете Прадо – изложба на триизмерни картини за незрящи

09.03.2015

Култовият испански художествен музей откри уникална изложба на картини за незрящи. Произведенията на изкуството са създадени с помощта на 3D принтер. Триизмерните картини позволяват на незрящите посетители на музея да „видят“ някои от шедьоврите на изобразителното изкуство.

Триизмерните картини позволяват на незрящите посетители на музея да „видят“ едни от шедьоврите на изобразителното изкуство.

музей Прадо

Благодарение на 3D технологиите картините Портрет на аристократ с ръка, положена на гърдите на Ел Греко, Чадърът на Франциско Гоя, Аполон в ковачницата на Вулкан на Веласкес и три други шедьовъра в колекцията на Прадо имат обем, който дава ясна представа за нарисуваното на платното.

Това не е първият опит на световноизвестни музеи да запознаят незрящите хора с изкуството. Специални програми за хора с увредено зрение имат Лувъра, МоМА и Националната галерия в Лондон, но те залагат приоритетно на скулптурата и пластиката.

Първият музей в света, който направи триизмерна репродукция по този метод е Уфици във Флоренция, който копира Раждането на Венера на Ботичели в умален размер. Масовото копиране на картини не се прави заради сравнително скъпата цена за изработка, която е около 7000 евро за картина.

Уникалната техника позволява на незрящите гости на Прадо да различат контурите, различните цветове, маски и особености на изображенията, които са изразени чрез промяна на текстурата на повърхността.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати