Исторически затвор в Австралия се превръща в хостел

02.04.2015

Превръщат една от най-интригуващите забележителности на Австралия – затворът Фремантъл, в хостел. Фремантъл не просто е най-големият принудителен дом за престъпници в Западна Австралия, но е и част от историческото наследство на континента, поставено под защитата на ЮНЕСКО.

Историята на затвора Фремантъл е доста интригуваща. Той е започнал да се строи през далечната 1851 и е завършен осем години по-късно. Функционирал е като затвор в продължение на 136 години, като към него има добавено и отделение за жени престъпници.

Смята се, че за времето си е бил най-страшната институция от този тип в цяла Западна Австралия. Това е било единственото място на континента, където са се изпълнявали смъртни присъди.

затворът Фремантъл

Повече от 40 души са намерили смърта си зад стените му, обесени за извършени от тях престъпления. Фремантъл е устоял на не един и два затворнически бунта.

Най-масовият е през 1988 г., когато побеснели престъпници успяват да вземат за заложници 15 от надзирателите и да запалят сградата на институцията. Нанесените щети надвишават 2 милиона долара.

Фремантъл има славата затвор, от който бягството е трудно. За всички 136 години от съществуването му малцина са успели да избягат, а онези, които са успели – са се превърнали в легенди.

Последният избягал оттам затворник е банковия обирджия Брендън Абът. Той и негов съучастник успели да минат необезпокоявани покрай охраната, облечени в дрехи, подобни на униформи, които ушили сами.

Беглецът е заловен 6 години по-късно след поредна серия обири и изпратен в затвора в Куийнсленд, откъдето отново успява да избяга. Сега излежава 20-годишна присъда в затвор с максимална сигурност.

Фремантъл прекратява дейността си през 1991 г. Повече от 5 години е продължил ремонтът на институцията, за да може да отговори на изискванията на ЮНЕСКО, откъдето настоявали сградата да запази автентичния си вид.

В резултат на това днес това е единственото място, където можете да отседнете срещу скромна сума и същевременно да усетите какъв би бил животът ви зад решетките. Хостел Фремантъл вече приема резервации, а желаещи не липсват.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати