По следите на траките: Орлови скали

28.05.2015

Ако сте се отправили към небезизвестния Дяволски мост в близост до Ардино, не бива да пропускате едно по-малко известно, но също толкова магично място – Орлови скали.

Орлови Скали

Орлови скали е уникално тракийско светилище, което се намира в близост до Ардино и на около 30 км от град Кърджали. Несъмнено този паметник на древнотракийската култура е напълно уникален не само за нашата страна, но и за цяла Европа.

Тъй като скалата е разположена в местност с голям наклон, височината ѝ не е еднаква от всички страни. В самата скала са разположени повече от 100 ниши, които са издълбани от човешка ръка, а дълбочината им е между 8 и 12 см. Смята се, че няма определена последователност в начина на издълбаване на нишите.

Различни са теориите за това какво всъщност е било предназначението на уникалните ниши. Според някои автори тези некрополи принадлежат на одрисите и са създадени още през първото хилядолетие на новата ера, за да се изпълняват различни култове там.

Според друга теория скалните отвори са гробници урни, в които траките са поставяли праха на своите мъртъвци. Възможно е това да е била и древна схема за тайно обозначаване на находища от злато.

До тракийското светилище се стига лесно с автомобил, след което има кратко ходене по планинска пътечка.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати