Умни светофари борят софийските задръствания

28.05.2015

Пресичането по софийските кръстовища вече ще става след натискане на жълто копче, което намалява чакането за зелен сигнал с половин минута. Новият начин за пресичане е част от системата за управление на трафика, която се изгражда в момента на редица кръстовища в столицата.

Софийско Кръстовище

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов обяснява, че така, ако на кръстовището няма пешеходци, светофарът няма да свети за тях и зелено ще свети само за шофьорите.

Друга част от нововъведенията са модерни системи за оповестяване на пешеходците. Три премигвания на светофара ще подсказват, че зеленото изтича и скоро ще светне червено. За хората с намалено зрение има звукови сигнали.

От столична община обмислят и поставянето на специални плочки и допълнителни звуци на бутона, за да не се нуждаят незрящите от помощ.

Очаква се умните светофари да пропускат колите. Ще се монтират датчици, които първо ще пропускат автомобилите, които са на булевард с по-натоварено движение, като така ще се намалят и тапите по тези кръстовища.

Очаква се благодарение на този проект въглеродните емисии да намалеят с 25%.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати