Пътеката на лешояда – непозната атракция във Врачанския балкан

17.03.2017
Пътеката на лешояда

В покрайнините на един от най-живописните природни паркове в България – Врачански Балкан, се намира една необичайна атракция – Пътеката на лешояда. Всеки ходил в този край на Стара планина знае за невероятните гледки, които предлага планината над Враца, но малко са хората, които познават истински невероятните възможности за туризъм, които паркът предлага.

Типичен пример за това е една сравнително непозната дори и за запалените туристи атракция, но предлагаща незабравими изживявания. Става дума за Пътеката на лешояда.

Пътеката или познавателен маршрут Белоглавият лешояд в ПП Врачански Балкан въвлича посетителите в тайнствения свят на едни малко познати птици в България - лешоядите. Тя преминава през местността Креща, където е изградената клетка (волиера) за адаптация на белоглави лешояди. Птиците са внесени от Испания с цел възстановяване на популацията им във Врачанския балкан.

Маршрутът поднася интересна информация за живота на белоглавите лешояди. А от специално изградения пункт с малко късмет могат да бъдат наблюдавани освободените в природата птици с помощта на бинокъл или оптична тръба.

Белоглав лешояд

Началото на пътеката е в центъра на село Долно Озирово и завършва в местността Извора в подножието на скалния масив Котля, където можете да отдъхнете и да се освежите със студена планинска вода.

Атракцията е само на 26 километра от Враца. Времето за преминаване на маршрута е 2 часа.

При преминаване по пътеката следвайте стриктно маркировката. Ако желаете разходката да стане истинско приключение за вас, обърнете се за съдействие с водач към Природозащитен център Натура.

Белоглав лешояд

В България белоглавият лешояд е строго защитен вид. Освен край Враца се среща и в Източните Родопи, където гнездят около 30 двойки. Видът е бил смятан за изчезнал от страната през 70-те години на ХХ век.

Запомнете - ако видите в близост до вас птици, докато сте на пътеката на лешояда, не ги безпокойте!

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати