Опасна риба дебне летовниците по Черноморието

16.07.2015

Опасна риба дебне летовниците по родното Черноморие. Нейното име е морски дракон (Echiichthys vipera) и въпреки скромните си размери е най-отровната риба по нашите географски ширини.

Опасността е скрита в отровния шип на хрилното капаче. Убождането от него и изключително болезнено, защото в шипа се намират редица токсични вещества.

На Море

Болката при убождането е остра, а минути по-късно мястото се подува, като в такъв случай е най-добре е е пострадалият веднага да потърси компетентна медицинска помощ, съветва Фериха Цекова, ихтиолог в Института по рибни ресурси.

Закъснялото лечение може са усложни и да забави процеса на лечение с 2- месеца. При някои от най-тежките случаи възстановяването след убождане на морски дракон може да трае близо година и да се стигне до нарушаване на функциите на крайника.

Добрата новина за летовниците е, че рибата не е агресивна и обикновено не напада сама. Жертва на убождане от морски дракон стават пишман рибари, които бъркат отровната риба с попче или кая или летовници, настъпили заровената в пясъка риба.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати