Културният шок е полезен

05.12.2015

Всички пътуващи хора, студенти на обменни начела и тези, които се местят да живеят в друга страна, неизменно попадат в капана на културния шок. Оказва се, че той е изключително полезен за бързото климатизиране към непознатата обстановка, стига да успеем да го преживеем.

Културен шок

Състоянието е смес от стрес, еуфория и обърканост, предизвикани от непознатата култура, в която човек попада. Установено е, че колкото повече страни посещава човек, толкова по-малко усеща културния шок.

Една от най-големите грешки, които хората правят, когато попаднат в друга страна, е да се затворят в себе си. Те се дистанцират от местните и търсят контакт само със свои познати.

По този начин се обграждат с кръг от познати хора и неща, които максимално се доближават до това, с което са свикнали у дома. Това не им позволява да опознаят и обикнат новата култура, тъй като тотално я игнорират и изобщо не се интересуват от нея.

Хората в културен шок трябва да се опитват максимално да се впишат в новата среда, като същевременно не забравят от къде са дошли. След като го преодолеят, до 97% от хората твърдят, че животът в чужда страна ги е направил по-зрели.

Щастие

96% от тях се чувстват по-уверени в себе си, а почти 100% споделят, че опитът им е помогнал по-добре да вникнат в същността и предразсъдъците на собствената си култура, да ги разберат и ако е нужно - да ги преодолеят.

Преживяването на културния шок позволява на човек да се научи как по-лесно да общува с всякакви етноси. Опознаването им пък дава една пъстра и доста по-пълна представа за света.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати