Мегапроектът Дестинация Рила ще се осъществи, но в Косово

01.04.2016

Шумно рекламираният мегапроект Дестинация Рила, който предвиждаше да се построи огромен зимен курорт върху 8000 хектара между Говедарци и Сепарева баня, няма да бъде осъществен у нас, каквото беше първоначалното намерение на френския консорциум. Вместо това той ще бъде построен в Косово.

Плановете на инвеститорите са да превърнат Брезовица, косовския ски курорт, разположен в Шар планина, в най-големия зимен комплекс на Балканския полуостров.

Лифт  и писта

Френският консорциум вече е подписал споразумение с косовското правителство за стартиране на съвместни дейности по проекта. Очаква се инвестицията в новия зимен център в Косово да възлезе на над 410 милиона евро, което ще я направи в най-голямата инвестиция в Косово.

Плановете се мегакомплекса в Брезовица да разполага със 7000 легла, 160 км писти и високоскоростни лифтове, част от които ще бъдат изградени на територията на национален парк.

Новината за оттеглянето на френските инвеститори от мегапроекта Дестинация Рила беше посрещната противоречиво от икономисти и екоактивисти.

И докато първите коментираха какви ще са икономическите негативи от решението на французите, Тома Белев от Зелени Балкани посрещна новината с думите Това доказва, че във Франция и България се спазва законодателството и не се строи в национален парк.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати