Факли озаряват Велико Търново за Великден

14.04.2016

Повече от 250 факли ще озарят небето над Велико Търново в навечерието на Великден. За поредна година жителите и гостите на старопрестолната българска столица ще могат да отбележат един от най-големите християнски празници по неповторим начин.

Царевец звук и светлина

Пътят на миряните, които ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец, ще бъде осветен от 250 факли, чиято светлина ще озари нощното небе.

За дошлите на празника ще бъдат приготвени 3000 осветени и боядисани яйца, както и 300 козунака, които са осигурени от община Велико Търново и щедри спонсори.

Стените на крепостта Царевец ще бъдат отворени за посетители около 22.30 часа, а маршрутът до Патриаршията музей Възнесение Господне ще бъзе маркиран с факли. М 23.30 часа ще започне пасхалното богослужение, а точно в 00.00 часа ще бъде посрещнат благодатния огън и ще бъде възвестено Възкресението Христово.

Половин час след полунощ от Патриаршията ще тръгне литийно шествие с факли.

На 1 май в парк Руски в храма Възкресение Христово ще бъде отслужено богослужение по случай Второ възкресение, а от 21.00 часа на същата дата жителите и гостите на Търново ще могат да се насладят на уникалния аудио-визуален спектакъл Царевград Търнов - звук и светлина.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати