Пътуване в Европа или когато влакът е по-бърз от самолет

21.04.2016

Светът отдавна се е превърнал в едно глобално село и единственият проблем пред повечето пътници е да решат точно как да пътуват из него.

Сред различните видове транспорт туристите обикновено трябва да избират между автобус, влак или самолет, съобразявайки се с времето, финансовите си възможности, както и личните предпочитания.

По разбираеми причини изключваме пътуванията с лични автомобили, които при големи дистанции между държавите са изключително нерентабилни, нерационални и изтощителни.

Самолет

И ако доскоро пътуването със самолет по някои от най-натоварените европейски маршрути се смяташе за най-бързо и евтино, наскоро направено проучване опровергава това.

Пътуването с влак може да се окаже по-бързо, а в крайна сметка и по-вълнуващо от това със самолет, по данни на сайта за търсене, сравняване и избор на превоз в Европа GoEuro.

Оказва се, че пътуването с влак по 10 от водещите дестинации на континента често е по-бърз вариант, отколкото полет между тях. Например, разстоянието между Париж и Брюксел с влак се взима за около 4 часа и 8 минути по-малко, отколкото със самолет.

Пътуването с железница от Лондон до Париж също спестява 1 час и 41 минути, отколкото със самолет, а ако се качите на влак от Барселона до Мадрид, ще спестите 1 час и 5 минути.

Обяснението на този феномен е доста лесно. Просто на повечето летища има все по-продължителни процедури, както и повишени мерки за сигурност, които изискват да отидете на аеропорта час и нещо преди обявения полет.

Натовареността на терминалите все повече удължава времето за обработка на багаж, той се бави, закъснението на полетите са удължава, както и броят на проверките преди излитане и след кацане.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати