Музеят на виното в Плевен - една от атракциите на града

16.01.2010
Музеят на виното в Плевен - една от атракциите на града

Единственият Музей на виното в България, а и на Балканския полуостров се намира в парка Кайлъка в Плевен. Негов ръководител е Таня Николова.

Музеят е уникален и с това привлича много любители на дионисиевия елексир. Разположен е в една от многобройните пещери в парка Кайлъка. Строителството му продължава почти половин година, впредвид условията в които се извършва. Но то е едно предизвикателство както за архитектите, тако и за ентусиазираните музейни работници.

Проетът е разработен съвместно с община Плевен, която предоставя обекта. Целта е и в България да се развие, добре познатия по Европа винен туризъм.

Посетителите могат да видят уреди на труда, свързани с винепроизводството от тракийско и римско време до Средновековие. Показани са и снимки и реплики на извесни съкровища, открити по нашите земи, както и от по-новата ни винена история от началото на 20 век.

Експонирани са около 12 000 бутилки с различни сортове вина. Като туристите могат да си закупят на цени вариращи в диапазон от 5.50 лв. до 2000 лева желаното от тях вино. Представените вина са само български и са от различни региони на страната.

Визитата на Музея на виното завършва задължително с дегустация, един от най - приятните моменти от посещението. Специализираните беседи на екскурзоводите дават богата информация за развитието на винарството по българските земи.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати