Париж има най-добър обществен транспорт в света

31.10.2016
Париж

Френската столица отново застана начело на престижна класация. Париж бе обявен за града с най-добър обществен транспорт от Института за транспорта и развитие на политиката. Тази организация е изготвила класацията на база на проучване, в което е бил сравнен транспортът в 26 града по света.

Френската столица изпреварва останалите си конкуренти благодарение на своята метро мрежа, която е призната за една от най-ефективните в света. Освен това проучванията на Института за транспорт са показали, че 100 процента от обитателите на Париж живеят в близост до спирка на железопътния транспорт - метро, трамвай или влак.

На регионално ниво резултатът не е толкова впечатляващ и само 13% от жителите на парижките предградия живеят в близост до такива спирка, докато цели ⅔ от жителите на центъра на Париж са облагодетелствани с бърз достъп до метро или железница.

Сред първенците по качество и лесен достъп до обществения транспорт се нареждат също Барселона, Мадрид и Ротердам, в частност техните предградия, където повече от половината жители живеят в близост до спирки на железопътния транспорт.

Метро в Париж

В глобален план европейските градове като цяло предоставят на обитателите си много по-добър достъп до обществен транспорт спрямо американските градове, където придвижването с коли си остава силно разпространено.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати