Няколко полезни съвета, ако ще пътувате със самолет

21.12.2016
Самолет

През зимата много от нас прекосяват големи разстояния, за да прекарат коледните и новогодишните празници със семействата и любимите си хора. Това означава, че се налага да пътуват не само от един град до друг, но и да прекосяват държави и дори континенти. Докато празничният сухопътен трафик е един вид предизвикателство, то празничният въздушен трафик е съвсем друга и скъпа афера, която често води до заблуди и загуби.

Случват се всякакви непредвидени неща – бури, природни бедствия, хората не са чули алармата си и се успиват. Всяко подобно събитие може да отключи ефекта на доминото, който да разстрои графика на авиолиниите и да започнат чакания, престои и закъснения, продължаващи с часове.

Трябва да сте подготвени, че такива неща може да се случат и на вас. Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които да се съобразите, ако ви се наложи да пътувате със самолет. Те ще ви подготвят за изживяването и ще ви помогнат да се справите с неприятните емоции и необичайните ситуации.

Бъдете в течение на нещата. Трябва да знаете дали плановете за пътуването ви се променят. Например дали дестинацията ви не е в средата на снежна буря и полетът до там е отменен.

След като разберете, че плановете на полета ви са били променени, влезте онлайн, за да проверите дали компанията не ви е натравила автоматично друга резервация.

Полети

Ако не са ви направили автоматична пререгистрация, се свържете с обслужване на клиенти. Започнете да им звъните още докато проверявате онлайн, защото всички останали пътници от отложения или отменен полет също ще се обадят.

Бъдете любезни. Винаги бъдете мили и любезни с всички служители на летището, независимо от ситуацията, в която се намирате. Работата им е да ви помогнат и те дават най-доброто от себе си. Те не са създали събитието, довело до промяната на плановете ви, а последствията са толкова стресиращи за тях, колкото са и за вас.

Четете и дребния шрифт на билета си, за да сте подготвени. Повечето компании имат различни политики за случаите, в които нещата се объркат. Обикновено в сайта на компанията има раздел, наречен договор за превоз, в който можете да разберете какво да очаквате.

Бъдете на време. Ако закъснеете и изпуснете полета, ще загубите не само времето, но и парите си, освен ако закъснението не е по вина на друг полет.

Полет

Ако пропуснете свързан полет, оставете авиокомпанията си да проследи багажа ви, за да ви го доставят, когато стигнете дестинацията си.

Ако пътуването ви се отмени заради дублиране на места, в някои страни имате право на парично обезщетение, ваучери за храна или хотелска стая.

Попитайте авиокомпанията си дали може да ви качат на полета на друга и колко ще ви струва. Това обикновено работи най-добре, ако забавянето е по вина на компанията – техническа неизправност или дублиране на местата, тъй като тогава е длъжна да ви качи на следващия възможен полет.

Багаж

Незаменимите неща опаковайте в ръчния си багаж.

Не забравяйте, че получавате това, за което сте си платили. Така че, ако ползвате евтини компании и полети с отстъпки, има много по-голяма вероятност от закъснения и недоразумения.

Уведомявайте хората, които ви очакват, за промените в пътуването.

Помнете ефекта на доминото. Повечето полети закъсняват, защото друг полет е закъснял.

Пазете всички бележки и разписки, които получавате.

Когато резервирате полета си, обмислете да си направите застраховка в случай на отмяна.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати