Как да пътувате евтино? Съвети от най-големия пътешественик

09.07.2017
Как да пътувате евтино? Съвети от най-големия пътешественик

Чували ли сте израза, че няма безплатен обяд? Той е разбит на пух и прах от пътешественика Греъм Хюз, който е обиколил 201 държави, без да ползва самолет и харчейки минимални суми.

За околосветското си пътешествие англичанинът е похарчил общо 40 000 долара. Тази сума е похарчена за период от 4 години, като пътувал само с наземен транспорт.

Първият съвет на Хюз е да забравите за скъпите дестинации като Дубай, Катар, Сингапур и Скандинавските страни. Дори да вършите пеша дотам, стандартът на живот в тези държави е много висок и ще се наложи да похарчите цяло състояние само за няколко дни престои.

Съкратете разходите си и откъм екипировка. Не ви е нужен подводен фотоапарат и статив, ако сте решили да обиколите света евтино.

Не бива обаче да се стискате за пътеводители. С тях може лесно да се ориентирате на новото място, както и да научите къде може да обмените пари при изгодни условия.

Инвестирайте и в телефона си, като се уверите, че той може да работи със сим карти, закупени от различни държави. Направете си и застраховка, защото никога не може да сте сигурни какво може да се случи, а медицинските услуги без нея ще ви излязат солено.

Въпреки че по правило въздушният транспорт е по-скъп от наземния, ако следите внимателно офертите на авиокомпаниите, може да попаднете на отлична сделка.

Ако искате да прекарате повече време зад граница, хапвайте улични храни и забравете за ресторантите.

Използвайки платформата каучсърфинг, може да не плащате за нощувки, като отседнете в нечий дом и помогнете с домакинските задължения в замяна на безплатното спане.

Ако ви се наложи да пазарувате, научете кои са любимите места на местните и снабдете с продуктите от там. Вероятно е да са на по-ниски цени и да са по-пресни.

Последният съвет е да не купувате никакви сувенири. Особено в страните от Западна Европа дрънкулките са на много високи цени и ще ви лишат от средства за други по-приятни преживявания.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати