Борисовата градина връща автентичния си вид

17.07.2017
Борисовата градина връща автентичния си вид

Борисовата градина ще възвърне автентичния си вид. Предвидени са нов спортен център и паркинг за стотици коли.

Изцяло новият устройствен план за Борисовата градина е дело на Ковачев архитекти. В него подробно се описва изграждането на много нови обекти. Те ще помогнат на парка да възстанови своята първоначална функция.

Ковачев архитекти спечели конкурса от 2015 г. На фирмата бе възложено да изработи подробен устройствен план за Борисовата градина. Проектът на архитектурното студио беше избран сред седем предложения. Той е най-консервативен, именно заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка.

Проектът предвижда демонтиране на павилионите и рекламата и изграждане на нов спортен център и паркинги с няколкостотин места. Заведения, от типа Маймунарника, ще бъдат запазени, но те не могат да съществуват в сегашния си вид. В тях няма да се сервира алкохол и няма да работят до късно.

По проект на мястото на заведенията до езерото Ариана ще се появи старата бирария Ариана. Тя ще бъде възстановена в своя автентичен вид.

Основна задача на устройствения план е максимално да защити обществените интереси. Идеята за тотална реконструкция ще бъде подложена на обществено обсъждане в началото на есента.

Концепцията на проекта на Ковачев архитекти третира Борисовата градина като обект с национално значение и щади най-много парка. Липсата на контрол върху частната собственост на територията му се явява като най-голям проблем за момента. Устройственият план предвижда промени именно върху тази собственост. Това ще позволи да се запази целостта на Борисовата градина, като територията бъде оформена в полза на гражданите.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати