Колко струва Стоунхендж или забележителности, които могат да се купят!

10.12.2017
1 от 4 Снимки

1. Стоунхендж


Въпреки днешния му статут, Стоунхендж не бил смятан за нещо важно до началото на ХХ век. Земята, върху която се намира, била частна до средата на миналия век. През септември 1915 г. в британското списание Кънтри лайф излиза реклама, в която се продава 6400 хектара земя, а хилядолетният монумент, намиращ се върху нея, се споменава като придружаващ елемент.
Към земята нямало почти никакъв интерес, като в крайна сметка тя е купена за 6600 паунда от английското семейство Чуб. В цената на имота се включвало малко имение, селска къща и зеленчукови градини. Когато купувачът, Сесил Чуб, огледал имота си със съпругата си, и двамата не били впечатлени от Стоунхендж. В местната преса го описали като купчина счупени камъни насред владението им. В крайна сметка те го подаряват на Кралската корона, която поставя мораториум върху продажбата му,

През вековете определени сради, местности и монументи постепенно се обвиват с история и започват да символизират своето време, да представят ценностите, които хората са притежавали, или стават показателни за определен начин на живот, уникален за даден град или държава.

Такива забележителности изглеждат безценни, но във времената, в които всеки безизвестен арабски милиардер може да се появи отнякъде и да си купи каквото пожелае – от световен футболен гранд, до великолепна картина на Леонардо да Винчи, вече всичко има цена.

Как ви звучи да си купите Стоунхендж например? Да, независимо колко безценен за историята е каменният монумент, истината е, че той често е бил пускан за продажба. Това важи за още някои известни забележителности, много от които са били препродавани по няколко пъти. Вижте в следващата галерия кои са те.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати