Бостън

25.04.2010
Бостън

Бостън (Boston) сe счита за eдин от най-старите градове в Съединените американски щати. Останал завинаги в историята на страната като лоно на на американската революция, Бостън днес е столицата и най-голямото населено място на щата Масачузетс. Съвременното лице на Бостън като модерен и оживен център се бази най-вече на факта, че той е световноизвестен студентски център. Освен това Бостън е невероятно красив град благодарение на своата архитектура, съставена от исторически тухлени сгради, датиращи от 19 век. Културното лице на Бостън е оформено от множеството галерии и най-разнообразни експозиции и изложби, които могат да се разгледат в тях, а също така Бостън има и вековни традиции в театралното изкуство.

Навярно заради спецификите на архитектурата Бостън се счита за американския град с най-европейско излъчване, което е резултат от смесения дух на двете култури. Географски Бостън се намира на източното крайбрежие на САЩ. Целият град е разположен на площ от 232 кв. километра, като в него живеят повече от 6 000 000 души. Заедно с хората, които населяват предградият, общият брой на жителите на Бостън достига до около 4 500 000 милиона души. Плътността на населението е 4 815 човека на квадратен метър.

Историята на Бостън започва през 1630 година, като първоначалното селище е основано от заселници – пуритани. В следващия век Бостън е един от основните елементи по време на борбата за независимост на САЩ. Множество решаващи хода на историята битки са се провели в земите на Бостън, когато тук се сражават армиите на заселниците и тези на английската кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т.нар. Бостънско чаено парти.

Бостън Небостъргачи

Това събитие се случва в четвъртък, 16 декември, 1773 и спомага за започването на войната за независимост в САЩ. Т.нар. Бостънско чаено парти е протест на американските колонисти срещу политиката на Обединеното кралство и непосилните британски данъци. Случилото се в пристанището на Бостън остава с това двусмислено име в историята заради унищожаването на голямо количество щайги с пресован британски чай по корабите. Бостън процъфтява като един от главните пристанищни и производствени центрове на Америка след обявяването на нейната независимост.

Днес модерният град Бостън привлича над 16 милиона туристи от всички краища на света. Важно е да се отбележи, че Бостън е един от световните университетски центрове. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж – Харвард (Harvard College). Това се случва през 1636 година. Сред другите основни образователни центрове на Бостън са Масачузетският технологически институт (Massachusetts Institute of Technology), Бостънският университет (Boston University), Масачузетският колеж по фармация и здравни науки (Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences), Бостънският колеж (Boston College), Бостонският институт по изкуство (Art Institute of Boston) и мн. др. В над стоте колежа, университета и научни институции в Бостън се обучават около 250 хиляди млади хора от целия свят.

Бостън може и да се похвали със своята Обществена библиотека, която е една от най-големите на територията на САЩ. Тя е забележителна, както с фасадата си, така и с интериора си, като всяка една от залите в нея притежава уникален дух и стил. Точно срещу сградата на Библиотеката в Бостън се намира и един от религиозните му символи – църквата „СВ. Троица (Trinity Church), която е забележителна със своите стъклописи и красиви фрески. Непосредствено до храма се извисява и най-високата постройка в Бостън – небостъгачът The John Hancock Tower. Известен още с наименованието „дружелюбния небостъргач”. Този гигант в Бостън има изцяло стъклената огледална фасада.

Бостън

Един любопитен факт-гордост за Бостън е, че тук е прекарано и първото метро на територията на САЩ. Сред музеите, които очертават културното лице на града са Музеят на науката (Museum of Science), в който може да се разгледа богата колекция от материали, в областта на техниката, биологията и астрономията. В Музея на изкуството (Museum of Fine Arts) пък се намира една от най-големите колекции от картини на Моне, а също така посетителтие могат да видят голяма колекция от египетски мумии. Доста атрактивен е и Куинси Маркет (Quincy Market) , който е старият градски пазар. Тук е обичайното място на бостънските артисти и художници. В Куинси Маркет в Бостън може да похапнете вкусно, като имате избор между всевъзможни ресторанти, предлагащи кухня от цял свят.

4.2
Общо гласували: 6
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
йелена
йелена
26.02.2012 22:03
историята е много яка и я научих на изуст!
0
0