Далас

25.04.2010
Далас Тексас

Далас (Dallas) е окръжен град в щата Тексас в Съединените американски щати. Целият Далас се разпростира на олощ от е 997.10 кв. километра в североизточната част на Тексас, точно на брега на река Тринити. В град Далас, придобил световна популярност благодарение на едноименния американски сериал, днес живеят около 1 300 000 души.

Времето и климатът в Далас често са непредсказуеми. Тук е район, в който често може да се види да вилнее торнадо. Пролетно време студените въздушни маси, идващи от Канада се сблъскват в топлите влажни маси, които се изкачват от Мексиканския залив, в следствие на което в Далас не са рядкост силните бури с проливни валежи, мълнии и торнадо.

Откритите в района на Далас петролни находища през 30-те години на 20 век, позволяват превръщането на града в един от основните петролодобивни и обработващи центрове на Щатите. Друга добре развита индустрия в близкото минало в Далас е отглеждането, производството и обработката на памук.

Днес в индустриално отношение Далас се развива като телекомуникационен център, в който основен отрасъл на икономиката са компютърните технологии. Централната част на Далас е опасана от над 160 км оптични кабели, заради които градът е известен още с прозвището „Силиконовата прерия”.

Историята на Далас започва през далечната 1839 година, когато Джон Нийли Браян (John Neely Bryan), който бил родом от Тенеси и знатен адвокат в града, дошъл в района на днешен Далас. Адвокатът, който имал авантюристичен дух, бил впечатлен от пустинните земи край реката. Браян сметнал, че тук е идеално място за развитие на търговия. Той се завърнал в Тенеси, за да сложи край на юридическите си дела и през 1841 година купува 640 декара земя, очертава градски план от 20 улици и така полага основите на днешния град Далас.

Далас

1960-та година е изпълнена със сътресения за много градове в САЩ, като и Далас не прави изключение от тази графа. Далас завинаги ще остане в черната история на Съединените американски щати, като мястото, където на 22-ри ноември 1963 година е показно застрелян президентът Джон Ф. Кенеди (President John F. Kennedy).

Далас има специална нестопанска оргазнизация, която се занимава с популяризирането на града, както като предпочитан бизнес център, така и като място за почивка и удоволствия. Северната зона на централната част на Далас, известна като Даунтаун е популярна като мястото за изкуство. Тук са разположени няколко от добрите театри на града.

Сред културните забележителности на Далас са Музеят на изкуствата, симфоничният център на Мартин Майерсън (Morton H. Meyerson Symphony Center). Доста интересно културно място е и експозицията от азиатско изкуство (The Trammell & Margaret Crow Collection of Asian Art), която посетителите на Далс могат да видят в Даунтаун.

Сред красивите места на Далас е районът на 15-метрови високи диги от двете страни на река Тринити, които са изградени, за да осигурят защита срещу честите наводнения. Езерото Уайт Рок, разположено в източната част на Далас е другата водна атракция на града. Районът около него е популярно място за отдих и разходка през почивните дни. Тук посетителите имат възможност да практикуват различни спортове на открито, като гребане и плаване с платноходки.

3.5
Общо 6 гласували
5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати