Лещен

10.07.2011
Село Лещен

Привлекателното село Лещен е доказателство, че в България успешно може да се развива селският туризъм. Изключително живописно, изпълнено с красиви природни гледки и традиционно българска атмосфера, село Лещен днес е едно известно ваканционно селище, което предлага едни от най-добрите условия в страната за селски туризъм. Всичко в Лещен е направено с грижа към гостите на селото. Традиционния възрожденски дух на селото е запазен, но едновременно с това в него са вложени и всички необходими неща, за да го превърнат в една модерна и първокласна туристическа дестинация.

На влизане в Лещен

Село Лещен стои живописно върху южния склон на Западните Родопи, като е част от административното делене на община Гърмен. В тази част на Югозападна България Лещен е разположено на около 200 километра от столицата София. Ако погледнете наоколо от самото село ще можете да се насладите на вдъхновяващата панорама на голям дял от Родопите и дори на Пирин планина.

В село Лещен има безброй неща, които могат да се погрижат за приятното прекарване на гостите. В Лещен, ако искате дори може да си направите импровизирано сафари с джип. Направленията на сафарито е най-добре да са резерватът “Тъмната гора” с неговите вековни буки и елови дървета, красиви скалните образувания. Сред тях са разположени и древните тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”. СЛед като ги разгледате може да се насочите към каньона на река Канина и местността “Синият вир”.

Лещен разполага с отлична туристическа база благодарение на около 30-те къщи, които гостите на селото имат възможност да наемат. 15 от тях са скорошно реставрирани в последните години и предлагат възможност за нощувки. В архитектурно отношение къщите в Лещен не излизат от рамките на типичните за този край възрожденски постройки – те са с просторни чардаци, китни дворове и механи.

По улиците на с. Лещен

Дворните пространства на лещенските къщи дават възможност за приятни следобеди и вечери на открито през летните месеци. Тук гостите имат възможност да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство. Ако ли пък не винаги можете да се отпуснете и да оставите любезните домакини да ви приготвят някой от популярните местни специалитети.

Село Лещен Панорама

Ако решите да се разходите по централната улица на Лещен е по-добре да сте с удобни обувки. Тя е постлана с калдаръм, а по протежението й може да си изберете подаръци и сувенири от един от многото малки импровизирани дюкяни. В село Лещен може да се разгледа колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, сбирката от картини и старинни фотографии, които представят етнографското и културно наследство на селото. Може да посетите някогашното килийно училище на Лещен, което днес обаче е превърнато в приятна механа, която изкушава с кулинарни специалитети и местно вино и ракия.

Една от най-големите атракции за туристите в село Лещен е глинената къща. Невероятно атрактивна, напомняща за дома на семейство Флинстоун, глинената къща стои на един от хълмовете на Лещен. В действителност тя е издигната изцяло от глина, като във вътрешността й масите, столовете, дори леглото също са глинени. Едновременно с това в тази атракция на Лещен не липсва нито едно модерно удобство – на разположение на посетителите са луксозна баня, телефон и др.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати