Карачи

02.02.2011
Карачи

Карачи (Karachi) е най-големият град в Пакистан. Близо 10 000 000 души, живеят в Карачи и го превръщат във финансовата, икономическата сила на страната. Град Карачи е разположен в най-южната част на Пакистан, като същевременно е столица на провинция Синд.

Карачи е разположен в удобен залив, чиито брегове се къпят от водите на Арабско море. Този залив е значителен и в исторически план, а днес осигурява на Пакистан единственото по-важно пристанище, благодарение на което се осъществява външната търговия. Съвсем близо до Карачи, в югоизточна посока, е устието на река Инд.

През 4 век пр.н.е. Александър Македонски достига до Карачи по време на своя великият поход по долината на река Инд. По онова време градът е бил известен под името Крокола, както са го наричали древните елини. Александър Македонски организира лагера си по тези земи, докато изчаква да бъде построен флота за завръщането му обратно във Вавилон.

Малко по-късно белуджийските племена се настаняват на този бряг на Арабско море и основават своето рибарско селище. Те го наричат Колачи и така поставят основите на търговското пристанище на Карачи.

Преди около 3 века Карачи е процъфтяващо селище, което се занимава основно с външен износ и внос на стоки с Оман и Персийския залив. През 1943 година Британската империя установява надмощие в Пакистанската провинция Синд, в резултат на което градът вече е част от колонията.

Английската намеса се оказва обаче извънредно ползотворна за страната и в частност за града – започва да се развива инфраструктурата, строят се улици, нови сгради, откриват се училища, колежи, болници. Карачи трупа все повече активи като важен и стратегически град. През 1878 година вече е прокарана железопътна линия между Британска Индия и останалата част от Индия. В края на 19 век близо 110 000 души живеят в Карачи и го превръщат в един космополитен град.

1947 е годината, в която се формира държавата Пакистан, което налага редица промени в реда и строя. По-голямата част от населението се вижда принудено да забегне в Индия, а от обратна страна – от Индия към Пакистан се втурват много мюсюлмани. До 1958 година Карачи е първата столица на Пакистан. Най-черният период от историята на града се случва през края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век, когато множество бежанци от Афганистан търсят тук убежище.

Отделно от това градът е раздиран от междуособици на етническо ниво между местните и хората от несъществуващата вече Британска Индия. През 1994 година в Карачи е проведена „чистка” с цел потушаване на социалното напрежение, а по време на акцията хиляди хора губят живота си.

Karachi

Днес в градската агломерация на Карачи живеят общо около 14 000 000 души, които поставят града на 20 място по големина в света. Близо 2/3 от националния доход на Пакистан идва от бизнеса и търговията в Карачи.

Много чуждестранни компании са избрали Карачи, за да ситуират тук своите клонове, а броят на Пакистанските банки също е значителен. Смята се, че Карачи е един от най-бързо развиващите се градове на Земята. Целият град се разпростира на около 3 530 кв. метра, което го прави около пет пъти по-голям от Сингапур.

Местните наричат Карачи „Градът на светлините”. Карачи е винаги буден, жизнен и забързан, в резултат на което си е заслужил и наименованието „Булката на градовете”. Локално е известен още и като града на Куейд, което е в чест на основателя на Пакистан Куейд-е-Азам.

В Карачи има една главна магистрала, която пресича селището на Арабско море от югозапад на североизток и условно разделя града. По тази главна улица са разположени по-голямата част от важните политически, икономически, търговски, културни и финансови структури в града. Изключително колоритен е Старият град на Карачи, който е локализиран от лявата страна на главната градска магистрала.

Той представлява плетеница от малки търговски улички, осеяни с жилищни двуетажни къщи. Обикновено малкият частен бизнес се развива на първия етаж от домовете, а на горният живеят многолюдните семейства. Навсякъде из стария град на Карачи може да видите богати открити и покрити пазари.

Централната градска част на Карачи има съвсем различен облик и носи всички белези на модерния урбанизиран град. Небостъргачи, банкови и търговски учреждения, луксозни бутици и т.н. Най-тузарската част на града е югоизточната, която е близо до красивите плажове и където са разположени по-лъскавите квартали.

3.5
Общо 8 гласували
5 1
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати