Бирмингам

02.07.2010
Birmingham

Със своето население от над 1 020 000 души Бирмингам (Birmingham) е вторият най-гъсто населен град на територията на Обединеното Кралство. Бирмингам е основно звено на английския регион Западен Мидлендс, който се нарежда на второ място по най-гъсто населен район във Великобритания, веднага след столицата Лондон. В региона живеят близо 2 400 000 души, а заедно с околните по-малки селища около Бирмингам, броят на жителите скача на около 3 700 000 души.

Бирмингам е част от английското графство Западен Мидландс, като е разположен в Бирмингамското плато, на сравнително голяма надморска височина от 150-300 метра над морското равнище. Около целия град има хълмисти възвишения, които правят панорамата от и към града доста приятна.

Бирмингам е пресечна точка на главния вододел в североюжната част на Англия, образуван от реките Севърн (Severn) и Трент (Trent). В някои от крайните квартали на Бирмингам още могат да се видят следите от някогашната историческа дъбова гора на Арден, която е покривала тукашните английски земи.

Със своите многобройни фестивали, концертни зали, театри и галерии, Бирмингам е една от културните столици на Обединеното Кралство. Освен това градът е важен търговски, промишлен и университетски център. Бирмингам е национален център за конференции, търговски събития, център на високите технологии, научен и образователен център, който се определя от трите университета в града.

По времето на индустриалната революция Бирмингам е един от най-мощните и развити производствени градове. Развитието на промишлеността му печелят определения като "работилницата на света" или "Град на хиляда сделки".

Бирмингам

В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкова високи обороти, но за сметка на това пък градът се стреми да придобие лице на световна, културна столица и магнетична туристическа дестинация. Бирмингам се нарежда на 4 място във Великобритания по брой на туристи, които идват да го разгледат.

Градът рекламира себе си като отлично място за бизнес срещи и конференции, забавление, пазаруване и т.н. Бирмингам има високи амбиции да се превърне в един от 20-те най-приятни и добри градове за живот. С тази цел в ход е 20-годишен проект, който предвижда коренна реконструкция на централната градска част.

Сред културните забележителности на Бирмингам не може да пропуснете градския музей, който е едновременно с това и художествена галерия (Birmingham Museum & Art Gallery).

В него може да видите най-голямата колекция в света с произведения на Едуард Бърн-Джоунс (Edward Burne-Jones). Интересен е също и Barber Institute of Fine Arts, който съчетава двойната функция на концертна зала и художествена галерия. Тук може да разгледате невероятно богата и разнообразна колекция от монети.

Бирмингам си има също така и нещо като музей на шоколада. В Cadbury World може да научите всичко, свързано с производството и историята на шоколадовите изкушения. Централните площади в града са 100-годишният площад Centenary Square, Площадът Чембърлейн (Chamberlain Square) и Victoria Square. Сред религиозните паметници в Бирмингам непременно трябва да се видят катедралата Свети Филип, а храмът Свети Чад е седалище на католическата епархия на Бирмингам.

3.9
Общо гласували: 7
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати