Дрезден

29.10.2010
Панорама на Дрезден

Дрезден (Dresden) е един от най-красивите градове на територията на Германия. Той е столица на немската провинция Саксония, като едновременно с това е четвъртото най-голямо населено място в страната след Берлин, Хамбург и Кьолн.

Дрезден през ноща

През Дрезден преминава река Елба, като градът стои по двете страни на течението й. Ако се разходите с едно от туристическите корабчета по реката няма как да не се впечатлите от красивата гледка на барокова архитектура, в която се помещават множество световно известни музеи с техните художествени колекции.

Заради тази панорама Дрезден е бил наречен "Elbflorenz" или Флоренция на Елба. От Дрезден немската столица Берлин отстои на 124 километра в северна посока, Лайпциг е на около 62 километра, а Прага стои само на 150 километра на юг.

Цвингера в Дезден

Дрезден е световно известен с производството си на порцелан. Една от емблемите на града е красивата църква Фрауенкирхе, а популярната Кьонингщрасе е едно от възловите места в града. От векове насам Дрезден е град, който изключително много държи на историческото си наследство. И днес Дрезден предлага невероятен брой модерни и исторически забележителности. Няма книга за архитектурата през вековете, която да пропусне да отбележи прекрасният бароков дворец Цвингер (Zwinger).

Всъщност Цвингер е забележителен архитектурен бароков комплекс, в който може да се види картинната галерия "Старите Майстори" с произведения на Рафаело, Тициан, Рубенс, Рембранд, Каспар Давид Фридрих, Макс Либерман, Якоб ван Ройсдал и много други. Една от най-известните картини на музея е "Сикстинската мадона" на Рафаело.

Операта в Дрезден

Операта в Дрезден също впечатлява с красотата си, Кралският дворец в града е задължителна спирка за всеки турист. Освен тези световни културни паметници още цял куп по-малки забележителности допълват облика на града. По течението на река Елба в района на Дрезден може да посетите интересни дворци като замъка Вайсенщайн, отдалечен на около 16 километра и замъка Морицбург (Moritzburg), който стои на 14 километра от централната част на града.

Прелестният Моритцбург е разположен в невероятно красива природна местност с езера и гъсти гори. Замъкът Дворецът е издигнат на мястото на по-стара възрожденска постройка като прекрасна лятна резиденция и ловна хижа на херцога на Саксония Мориц от Ветин между от 1542 г. до 1546 година.

Интригуващата източна архитектура на замъка Пилниц може да се забележи по крайбрежието на река Елба. Най-приятният начин да стигнете до тази забележителност на Дрезден е да се качите на туристическо корабче по Елба, което би ви осигурило един изключително красив и приятен маршрут извън града.

Замъкът Морицбург

Круизът ще ви отведе до дворците по склоновете на реката - Лошвитц и Пилниц, до дворцовия парк Грос-Седлиц, както и до високопланинския замък Кьонигщайн, намиращ се саксонска Швейцария. Самият Пилниц е разположен в предградие на Дрезден, което заема най-източната част на града. Замъкът ще ви заплени със странната си смеска от източна и европейска архитектура, както и с красивите си градини, пред които се открива гледката на лозови масиви.

Интересен случай претърпя Дрезден, след като поречието на река Елба тук бе включено в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Като част от него тази красива природна зона на Дрезден успя да просъществува само за 5 години. През 2006 година долината на Елба бе вкарана в списъка с потенциално изпадащите от списъка забележителности, а през юни 2009 година течението на Елба в Дрезден официално изпадна от списъка на ЮНЕСКО.

Причината за това бе изграждането на магистрален мост, който обхваща 2 километра от историческия център на града, което по своята същност е недопустимо за обектите на организацията. Така Дрезден стана първият град, загубил статуса си в ЮНЕСКО и въобще втория в цял свят.

3.8
Общо гласували: 14
5 5
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
велизар
велизар
17.08.2012 18:51
уникално
0
0