Албена

25.10.2011
Плажната ивица в Албена

Според едно проучване през изминалата година курортен комплекс Албена е едно от най-предпочитаните места в България за лятна почивка край Черно море. Данните от изследването показват, че не само чужденците предпочитат Албена, но също така и че комплексът, разположен в непосредствена близост до Златни пясъци е безапелационният фаворит сред любимите летни дестинации и на българските туристи. Едва след Албена се нареждат популярните курорти по южното Черноморие, като Несебър, Созопол, Слънчев Бряг и Свети Влас.

Изглед на курортен комплекс Албена

Курортен комплекс Албена е открит официално като такъв на 24 август 1969 година. Красивият плаж на Албена, който достига дължина от 5 километра и ширина от 150 метра на практика се слива с плажната ивица на съседното курортно селище Кранево, като между тях остава популярният нудистки плаж – най-предпочитаното място за слънчеви бани сред привържениците на голотата. Албена се намира на едва 12 километра от град Балчик, на 30 километра от морската ни столица Варна и на 500 километра в североизточна посока от столицата София.

Днес Албена се счита за един от най-добрите курорти по българското Черноморие. Доказателство за това е широката популярност сред чужденци от различни държави, които обикновено всеки летен сезон представляват около 90% от гостите на комплекса. Албена разполага с над 14 900 легла, разпределени в около 43 хотела.

Плаж в Албена

Голяма част от тях са разположени на самия морски бряг или близките хълмове с отличен изгледи към морето и националния резерват "Балтата". Във всеки хотел гостите имат на разположение всичко необходимо за перфектна почивка - ресторанти, барове, интернет зали, медицинско обслужване, рент а кар, конгресни зали, басейни, спортни зали и т.н.

Днес Албена е сочен като подходящ курорт за семейна почивка, защото е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. На около 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, където могат да се видят уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът - резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Друга красива природна забележителност до Албена е резерватът Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

Курортен комплекс Албена

Заведенията в курорта за изключително разнообразни и тук всеки има възможност да открие нещо по свой вкус. Навсякъде в Албена изобилства от ресторантчета с домашна кухня, ресторантите в национален стил, ситуирани в естествена природна среда. В тях човек може не само да опита от истинското ароматно българско вино и мезетата, но и активно ще се включите в развлекателната програма, която на всяко отделно място е различна и интересна по своему. Онези, които са привърженици на чуждестранната кухня имат възможност да вкусят удивителни специалитети на мексиканския ресторант "Текс-Мекс" и италианския "Ти амо".

Албена разполага и с е една от най-големите спортно-възстановителни бази в тази част на Европа - Спортна база "Албена" – Бьлгария. Това е един от най-добрите и големи комплекси, където могат да се намерят както професионални спортни съоръжения, така и модерни хотели с високо качество на обслужване, възможности за СПА.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати