Трявна

08.10.2011
Гърбавият мост в Трявна и часовниковата кула

Град Трявна е разположен в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река. Известен с множеството си исторически и културни паметници, Трявна стои при 440 метра надморска височина, като отстои на равно разстояние от София и Варна – 245 км. Трявна се намира и на 17 км от областния град Габрово и на 40км от Велико Търново.

Райкова къща, Трявна

Красивата природа в района прави Трявна удобен изходен пункт за разходки, излети и походи през всички сезони в близката планина. Ако решите да се разходите из околностите на Трявна може да потеглите към село Скорци и Боженци, връх Бедек, разположен на 1 450 м н. в., местностите Виканата скала и Студения кладенец, парклисите и екопътеките на връх Бъзовец и връх Голям Кръстец, пещерите Марина дупка и Змеева дупка.

Османска грамота от 1565 година е първият документ, който дава писмени сведения за селището Трявна. Прочутата Тревненска художествена школа започва да процъфтява три века по-късно. И до ден днешен постиженията на нейните възпитаници са повод за възхищение и гордост. Сред тях са много олтарни дърворезби и икони като тези в църквите “Св. Арх. Михаил” и “Св. Георги”; вътрешните и външни украси на Даскаловата и Райковата къщи. Дело на майсторите на художествената школа в Трявна са и Часовниковата кула и Стария мост в централната част на града.

Днес традициите на Тревненската художествена школа се съхраняват и доразвиват от националната гимназия за приложни изкуства и майсторите, чиито работилнички са неделима част от колорита на стария град. През 20 век в Трявна се развива с ускорени темпове машиностроене, въгледобив и дърводобив, производство на мебели и трикотажни облекла. И днес повечето от тях са структуроопределящи отрасли в местната икономика.

Трявна е известен като туристическа дестинация още от началото на миналия век. Известен като отличен планински курорт Трявна предлага отлични условия за своите гости. Районът е благодатен и през през 1944 година край града е построен преванториум за детски белодробни заболявания; през 1993 година - първото в страната SOS-детско селище . През 2002 година в Трявна е създаден Природен парк “Българка” с цел опазване, възстановяване и поддържане на буковите системи и ландшафти, флората, фауната и културно-историческото богатство на района.

Часовниковата кула е един от символите на Трявна. Издигната е през 1814 година, а през 1815 година габровски майстори изработват часовниковия механизъм. Часовниковата кула в Трявна има правоъгълен план и стройна каменна конструкция, увенчана отгоре с бронзовата камбанария. Всички улици в центъра на Трявна водят и се пресичат на площада с часовниковата кула.

В центъра на Трявна се намира единствения запазен днес възрожденски площад в България. Уникален с градоустройственото си решение. Почти всички сгради, затварящи площадното пространство имат забележителна архитектурна стойност. Строени в различно време от различни майстори, талантът на възрожденския архитект е безспорен.

Тревненското школо е друга забележителност на Трявна, която се намира точно на площада срещу часовниковата кула. Строена през периода 1836-1839 година тази постройка има издължен, правоъгълен план. Школото е сред първите светски училища в България. В реставрираната сграда на школото са уредени няколко изложби: картини и пластики-дарение на Димитър и Никола Казакови; времеизмерителни уреди и техника от Средновековието до началото на 20 век от колекцията на Георги Везиров, графикатура на проф. Иван Газдов, картини на художника Иван Попдимитров, тревненски икони, учебно и просветно дело в Трявна през Възраждането. Възстановена е класна стая от времето, когато школото приема първите си ученици през 1839 г.

Музей в Трявна

ЦЪРКВА „Свети Архангел Михаил” в Трявна е най-старата църква в града. Издигнат през 17 век, когато селището се разраства и необходимостта от църковен храм станала неизбежна, този храм е спасението за духовните нужди на тревненци по онова време. Църквата е опожарена от кърджалиите през 1798 година и е повторно възстановена през 1819 г. Храмът е типичен паметник на възрожденското култово строителство. Иконостасът и иконите са дело на представители на Витановската фамилия и са изработени през 1820-1821 г.

Сред останалите исторически забележителности на Трявна са Даскаловата къща и Славейковата къща. Даскаловата къща е паметник на културата с национално значение. Тя е строена между 1804-1808 година и е типичен образец на ранновъзрожденската жилищна архитектура, съчетаващ утилитарност и оригиналност в екстериора.

Впечатлява най-вече с резбованите тавани в двете гостни стаи с форма на слънца - шедьоври на българската дърворезба от епохата на Възраждането. Славейковата къща е строена около 1830 година, като подарък за сватбата между Петко Славейков и тревненката Ирина Райкова, венчали се в Трявна през 1853 година. В този дом в Трявна се ражда и Пенчо Славейков.

4
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
УЧУДЕНА
УЧУДЕНА
14.05.2014 16:06
построен преванториум за детски белодробни заболявания,казва се ПРОФИЛАКТОРИУМ,незнам откъде изкопахте тази дума,"преванториум" или съчинявате нов български речник???
0
0