Кливланд

13.10.2010
Кливланд

Кливланд (Cleveland) е един от големите градове в САЩ, административен център на щата Охайо. Носещ по-скоро печална слава, отколкото короната на модерен мегаполис с висок стандарт на живот, Кливланд все пак има няколко огромни предимства пред много модерни спокойни градове. Кливланд е разположен на южния бряг на езерото Ери, което е предпоследното по големина от петте Големи северноамерикански езера. На около 95 километра от Кливланд е границата между Охайо и Пенсилвания.

Река Каяхоуга (Cuyahoga), която протича през града и чието устие е на една ръка разстояние е исторически свързана с възникването на селището. Историята на Кливланд започва през 18 век, когато през 1796 година по земите край устието на реката стъпват първите европейски преселници. По-нататък стратегическото положение на града му отрежда важна роля като търговски център.

От тук преминават голям брой от железопътните линии и много водни канали. След като упадъкът на тежката индустрия с пълна сила разби икономиката на Кливланд, градът се преориентира към сектора на услугите, финансовите операции, леката индустрия и т.н. Въпреки това през последните десетилетия Кливланд остава с все по-малко и по-малко жители.

Доста неприятни моменти има в историята на Кливланд, като например този от 1969 година, когато река Куяхога се подпали заради огромното замърсяване на водата. През 1978 година пък градът става първият в историята на САЩ от Голямата депресия насам, който обявява банкрут.

Някога пет и по големина град в САЩ, днес Кливланд има население по-малко от 500 000 души население, което го нарежда на 33-то място в САЩ по този критерии. Бюрото за преброяване на населението на САЩ предлага различни дефиниции за най-голямата агломерация в Охайо - Голям Кливланд. Районът, включващ Кливланд-Илирия-Ментър има население от около 2 100 000 души и се нарежда на 23-то място в страната. Кливланд е част и от по-големия район Кливланд-Акрън-Елирия, който наброява 2 945 831 души. За последните 5 години Кливланд е бил напуснат от 71 000 жители, а населението му се е намаляло наполовина за изминалите 50 години.

Списание „Форбс" обяви Кливланд за "най-скапан град на Америка” през 2010 година. Разположен на красивото езеро Ери, Кливланд често е наричан „Грешката край езерото”, най-вече заради голямата безработица, високите данъци, негодната за пиене вода, корупцията на администрацията и "безнадеждно слабите" спортни отбори, високата престъпност и непрекъснатите убийства в различни части на града. На пръв поглед това описание е като кошмар за всеки турист и желаещ да посети града, но в крайна сметка в Кливланд има и немалко неща, забележителности и места, които „си струват риска”.

Езерото Ери в Кливланд

През последните 15 години центърът на Кливланд преживява същинско възраждане благодарение на трите нови стадиона за американски футбол, баскетбол и бейзбол, които са изградени. Кливланд също така е и един от здравните центрове на САЩ, защото Клиниката в града е една от най-добрите в страната. Освен това тя е и най-големият работодател в североизточната част на щата. Очаква се до три години в Кливланд да започне да функционира и голям казино комплекс.

Обиколката на забележителностите в Кливланд задължително трябва да мине през Рок залата на Славата - Rock and Roll Hall of Fame. Този интригуващ музей и неговата фуруристична сграда са разположени в централната част на Кливланд, на самия бряг на езерото Ери. В него посетителите могат да проследят историята на някои от най-влиятелните и популярни музиканти, продуценти, артисти, най-вече в рок жанра. Във фоайето на музея може да видите провесени трабанти, украсени в различни цветове, които са от едно турне на U2.

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати