Халщат

19.12.2010
Hallstatt

Халщат (Hallstatt) е красив и интересен град в Горна Австрия. Той се намира на югозападния бряг на едноименното езеро в района Халщат – Дахщайн, в Салцкамергут (Salzkammergut). Халщат е разположен на около 50 км от Залцбург и на около 210 км от Грац. Ако тръгнете на изток, може да видите трите по-малки езера - Алтаусеер зее, Топлиц зее и Грундл зее (Altausseer See, Toplitzsee and Grundlsee). На север остава градчето Бад Ишл (Bad Ischl). До Халщат се стига по вода. Има и автомобилен път, но той е много по-дълъг.

Халщат е малко градче – може да бъде обиколен за около половин час, но това не значи, че няма много какво да се види. Красотата на мястото идва, както от природната местност, така и от удивителната атмосфера, която цари тук. Халщат предлага отлични условия за еко-туризъм, за ски и културен туризъм. През 1996 г. Халщат е включен в списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство.

Халщат е заобиколен от стръмните и изключително красиви склонове на алпийския планински район Дахщайн. До 19 век до града е можело да се стигне единствено по вода. Градчето има вече над 1200 г. история, а в областта от близо 7000 г. се добива и преработва сол. Не е чудно, че в Халщат се намира най-старата в света мина за сол. Водите на езерото я наслояват по бреговете на планината и така с течение на времето това се превръща в един от регионите с най-голямо съдържание на сол – 26 %.

Солните мини пазят съоръженията за добиване и транспортиране на материала от едно време, а в тях може да се види най-дългата в света дървена пързалка, която е достъпна за туристи. През 1734 г. в един от солните наноси, било открито напълно запазено тяло на праисторически миньор, от около 300 г. пр. н.е. От тук идва и прозвището на района, познат на австрийците като Човекът в солта.

Той се превръща в нарицателно име за целия район и в нещо като вечножив дух, който съпътства посетителите по техния маршрут. Няколко години преди откриването на „Човека в солта”, през 1719 г., близо да Халщат, в региона Салцкамергут, е отворена „Галерията на Кристина” – най-старата солна мина в света, носеща името на майката на Мария Терезия – Елизабет Кристина.

Халщат

До входа й се стига с малки железопътни вагончета, от които започва и самата галерия. Тя е на 12 нива с дълбочина около 200 метра навътре в планината, но за туристите са отворени само 7 от тях. Температурата тук е абсолютно естествена – целогодишно е 8 градуса Целзий, а влажността е 65 % и на всеки от гостите се раздава специална екипировка.

След като се посветите в тайнството на добиване на сол и се изкачите до последното ниво, изходът е само един – по споменатата вече 64-метрова пързалка (Едлерсберг), по която можете да развиете скорост до 30 км / ч., засечени от специално монтиран радар, а след това до изхода - с влакче.

Интересна природна забележителност в Халщат са пещерите в Дахщайнския масив - ледената пещера и пещерата на мамута, които са част от третия по големина ледник в света. Те са разположени на 1586 м. надморска височина и до там се стига с лифт, последвано от около 15 минути стръмно изкачване пеша до входа.

От 1913 г. насам пещерите край Халщат са достъпни за посетители, а в тях могат да се видят красиви ледени куполи и скулптури. Сътворени от самата природа, без намесата на човешка ръка сред тях могат да се припознаят фигура на девойка, на животни и на мн. др.

Друга забележителност на Халщат е т.нар. Глетчърова градина, която е разположена в долината Ехерн. През 1926 г глетчърът е отворен за туристи. Това всъщност са най-високите части на масива Дахщайн. С въжен лифт се стига до 2740 м., където от масивна стъклена платформа се открива приказно красива панорамна гледка към алпийския глетчър.

Тук е Дворецът от лед, отворен преди няколко години, който отвежда посетителите навътре в глетчъра. Всички фигури в двореца са изработени от лед, а сред тях са герои от анимационната продукция Ледена епоха фигура на великия композитор Йозеф Хайдн. В тази природна забележителност на Халщат има и ресторант – панорама.

Сред забележителностите в самия Халщат са Градския музей, който се помещава в най-старата сграда в Халщат (14 век ). Праисторическия некропол е едно от най-важните места за погребения в древността, открит през 1846 г. Този некропол е дал на късната желязна епоха в Централна Европа името „Халщатско време.

Интересни в Халщат са още Католическата църква и гробището, които датират от 1181 г. Те са един от символите на Халщат, уважавана и обичана от всички миньори и знатни богаташи от Залцбург.

4.3
Общо 8 гласували
5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати