Хартум

03.10.2011
Хартум, Судан

Хартум (Khartoum) е столицата на Судан. Той се намира в източната част на страната, като е център на провинция Ал-Хартум. Хартум се намира при сливането на Бели Нил, водещ началото си от езерото Виктория и Сини Нил, тръгващо от езерото Тана.

В столицата на Судан днес живеят около 2 207 794 души, а заедно с агломерацията образувана от него с Омдурман (Omdurman) на запад и северното ал-Хартум Бахри (Khartoum North/al-Khartūm Bahrī ) жителите са около 8 363 915 души. По този показател агломерацията се нарежда на четвърто място в Африка по население.

Името на Хартум произлиза от арабското „Al-kartoūm”, което буквално се превежда като „слонски хобот”. Навярно това наименование произлиза от тукашната тясна ивица земя, която се е образувала от Сини и Бели Нил. Хартум е основан през 1820 г. като военен лагер от египтяните.

През 1885 г. градът е разрушен, а 13 години по-късно е възстановен от британците, когато тук със своята експедиция пристига Капитан Гран (Captain JA Gran), който стъпва по тукашните земи през 1863 година.

Търговията на шафран и маслото от него, използвано като гориво е широко застъпена по това време в Судан. След нападението над стария търговски център Шанди, търговията на Судан се концентрира в Хартум, в резултат на което тук се осъществява почти целият обмен на слонова кост, гума, щраусови пера и роби от Централна Африка с Червено море.

По-късно, през 70-те и 80-те години на 20 век в Хартум търсят подслон стотици хиляди бежанци от Уганда, Етиопия и Чад. Много от тях се заселват в околностите на града.

Днес Хартум се смята за космополитен град, с екзотична и непозната култура. Тук се намира най-голямото летище на Судан, а градът е административният, икономически и търговски център на цял Судан. Макар да има само няколко павирани улици, центърът на Хартум обаче е добре планиран с улици, дървета, сред които са разположени немалко исторически икултурни паметници.

Стария град Хартум е разположен точно там, където се сливат двата главни ръкава на Нил. Гледката е особено красива, като се състои от зелени острови. Една приятна разходка по вода е вземането на ферибота през остров Тути, който се намира в средата на сливането на двете реки и предлага вълнуващо преживяване сред зеленината насред реката.

Тук е разположена джамията Shaheed, а с еднак кратка разходка по реката може да се стигне до най-ранната суданска столица Омдурман. Голяма атракция за туристите са дервишите, които чрез специални танци и песни изпадат в транс. Нерядко може да се види как подвластни на делириума от устата им излиза пяна.

Интересно място за посещение в тази част от Хартум е омдурманския пазар, където все още се търгува със слонова кост. Тук човек може да си купи различни ръчно изработени накити, пантофи от леопардова кожа, различни подправки и т.н.

Една от забележителностите на Хартум е т.нар. Мароканската баня. Тя се намира в северния район на Хартум има самостоятелна, но също и обща парна стая. Тази баня е запазена територия само за жени, като дамите са под старателната грижа на много кремове, билки, парфюми, които освобождават кожата от мъртвата кожа.

Жителите на града са изключително гостоприемни и не се учудвайте, ако постоянно ви канят на домашна вечеря. Може да приемете поканата само ако преди това през деня сте минали през най-големият музей в Хартум и в цял Судан - Националният музей на Судан. Той е открит през 1971 г. и разказва за историята на Хартум.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати