Сантиаго де Куба

19.09.2011
Сантяго де Куба

Сантиаго де Куба е вторият по големина и население град в Куба. От край време Сантяго де Куба се опитва да се мери с кубинската столица по отношение на култура, визия, туризъм, но все пак успява да запази уникален градски дух и атмосфера. Сантяго де Куба е столица на едноименната провинция в Куба в югоизточната част на страната. Самият град е един от най-живописните в страната – известен е с красотата си, многото културно исторически забележителности и небивалото гостоприемство на хората, които са предпоставка за големия интерес от страна на туристите.

Сантяго де Куба се намира на 870 км югоизточно от кубинската столица на Хавана, на самия морски бряг, който очертава завършен силует и с планинската панорама. Градът е един от най-развитите туристически центрове в страната, като разполага с отлична хотелска инфраструктура на плажа, в планината и в града. Сантяго де Куба е основан през 1515 г. от Диего Веласкес, и е първи между седемте града на Куба.

Навярно заради изключителните си географски условия и дадености на района градът е първа столица на Куба до 1556 г., когато тя се премества в Сан Кристобал де Ла Абана. Сантяго де Куба се намира на залив, който е свързан с Карибско море и открай време е важно пристанище и един от ключовите центрове в района. Към момента в Сантяго де Куба живеят около 500 000 души.

Сантяго де Куба в Куба

Сантяго де Куба се счита за лоното на всички музикални жанрове в Куба – страната на вечните карнавали и веселие. В града почти целогодишно се провеждат различни фестивали и карнавали, които не са изпускане. Обиколката на забележителностите в Сантяго де Куба обещава много интересни моменти. Градът може да се похвали с важни исторически ценности като първата къща в Америка, първата катедрала в Куба, първата медна мина на открито в целия Американски континент, както и първият музей в страната.

Разходката на Сантяго де Куба може да започне от централния площад и Parque Cespedes, който е главния пункт за срещи, събития и социален живот в града. Целият площад е заобиколен от различни по стил постройки, датиращи от различни епохи – от колониални сгради от 15-ти век до модерни сгради от 20-ти век. Тук са катедралата и кметството.

Кметството (El Ayuntamiento) представлява масивна бяла сграда, построено през 1515 година. Реставрирана е през 20 век, но продължава да пази архитектурния стил на колониалната епоха. Тук на 1 януари 1959 година Фидел Кастро провъзгласява победата на революцията пред хилядите граждани на Сантяго де Куба.

Плажната ивица в Сантяго де Куба

Сградата на катедралата (Catedral de Nuestra Señora de la Asunción Our Lady of Assumption Cathedral) представлява масивна бяло-жълта катедрала. Построена е през ранния 19-ти век и е последната от серия църкви, разрушени през вековете от природни катаклизми, пиратски набези и т.н. Във вътрешността на този главен за Сантяго де Куба храм може да се видят красиви фрески, арки, кубетата. В криптата се пазят останките на испанския конкистадор и основател на града Диего Веласкес. Самата Катедрала се намира близо до Парка Cespedes.

Навярно най-важната историческа забележителност на Сантяго де Куба навярно е замъкът Моро (Castle Morro). Той се намира на около 15 километра южно от Сантяго де Куба и датира от 1638 година в сегашния си вид. Издигнат като отбранителна бойна крепост на самия бряг, дворецът Моро представлява средновековната ренесансова крепост с всички характеристики на подобни исторически постройки – подвижни мостове, бойници, тайни проходи, тунели, подземия и тъмници. Замъкът е построен на 5 етажа и подземията, като е обграден от дебели метър и половина крепостни стени.

В околностите на Сантяго де Куба има и други красиви и интересни места, които по възможност трябва да се видят. На 18 км западно от Сантяго де Куба, в планината Сиера Маестра могат да се видят бившите старите медни мини. Тук се намира най-важният религиозен храм и най-известната църква на Куба – Сантяго дел Кобре (Santuatio del Cobre).

Храмът е построен през 1927 г., а във вътрешността й може да се види свещената черна Мадона (закрилницата на Куба). Местните разказват, че статуята била открита в морето от трима рибари през 12 век. Кубинците от цялата страна идват, за да се поклонят в светилището. Паркът "Баконао” е биосферен резерват, разположен близо до Сантяго де Куба. Националният парк "Гран Педро" се намира в Сиера Маестра.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати