Валенсия

03.05.2011
Валенсия

Разположен на централното източно испанско крайбрежие, град Валенсия (Valencia) е едно от най-приятните и красиви места, които трябва да се посетят в Испания. Валенсия е удивително съчетание между красиви и обширни плажове, палми, модерна и старинна готическа архитектура, гостоприемни хора, много туристи от цял свят и отлична местна кухня. Неслучайно Валенсия е родното място на традиционната паеля.

Ежегодно, в началото на месец март тук се провежда световноизвестният фестивал Лас Фаяс (Las Fallas), който трае 5 дена и е придружен с много музика, танци, шествия, паеля на корем и фойерверки и пиратки, чието използване е разрешено единствено по време на този празник.

Църкавата Света Каталина във Валенсия

Градът е разположен на брега на Средиземно море, при вливането на река Турия. Валенсия е столица на едноименната автономна област и провинция. Той е третият най-голям град в Испания след Мадрид и Барселона, като в него живеят около 810 000 жители. Официалните езици са два – валенсиански (Valencian) и кастилски (Castilian ) и не се учудвайте, че на някои места улиците на града са на два езика.

Валенсия е основан 137 пр.н.е. от римляните под името Валентия. След разпада на Римската империя Валенсия е под различно управление, но най-голяма следа остават маврите, които през 11 век превърнали Валенсия в столица на независимото северно Ислямско кралство. Доказателство за това време се е запазило живо до днес в лицето на ислямската баня на ул. Алмирантес (Calle Almirantes) в старата част на Валенсия.

През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Там е основана първата печатница на Пиренейския полуостров и около 1478 е отпечатан превод на Библията на валенсиански език. „Златният период” на Валенсия превръща града в един от най-развитите и важни културни и икономически центрове на Европа. Тогава се изграждат много красиви постройки, които са главен акцент в градската архитектура на Валенсия и до днес.

Валенсия, Испания

На практика почти няма сграда във Валенсия, която може да се определи като неприветлива или грозна. Навсякъде из града могат да се видят архитектурни шедьоври на готическото изкуство, каквато е например сградата на Копринената борса (La lonja) и екстравагантните барокови църкви. Llotja de la Seda е паметник от 1996 година на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази постройка е уникална с готическия стил на гражданското строителство във Валенсия и изградена между 1482 и 1548 г.

Плаца де ла Реина (Plaza de la Reina) е улицата, която разделя жп гарата и Колизеума във Валенсия. Всъщност река Турия вече не преминава през града, а по протежението на някогашното й корито е изграден прекрасен парк, дълъг цели 7 км. В може да се види интересна растителност, както и да се посетят различни увеселителни паркове, сцени за музика и кино и т.н. Над бившата река са изградени и много красиви мостове.

Центъра по изкуства във Валенсия

Модерното лице на Валенсия е грандиозно доминирано от мега комплекса с футуристична архитектура, известен като Градът на изкуството и науката. Построен по проект на Сантяго Калатрава - един от най-известните испански архитекти, комплексът във Валенсия се състои от 5 части: дом на изкуството или операта (Palau de les Arts), най-големия аквариум в Европа (L’Oceanogràfic), интерактивен научен център, планетариума (L’Hemisfèric), IMAX кино и ботаническа градина (L’Umbracle).

Валенсианският Museo de Bellas Artes се нарежда сред най-добрите музеи в страната, като в него могат да се разгледат красива колекция, включително творби от Ел Греко, Гоя, Веласкес и няколко валенсиански импресионисти. Тази постройка във Валенсия е една от най-модерните в цял свят.

Катедралата във Валенсия

На Площада на Девата може да се посети едноименната базилика (Basilica Virgen de los Desamparados). Посетителите имат възможността да се изкачат до най-горната й точка и да се насладят на красиви гледки към Валенсия. На този площад се намира и фонтана Турия (Turia), а в непосредствена близост е и площада де ла Рейна (Placa de la Reina) с катедралата, която някога е била джамия. Тук атмосферата е уникална най-вече заради портокаловите дървета и множество барове и ресторанти.

Сред интересните места за посещение във Валенсия е старият рибарски кварта Ел Кабанял (El Cabanyal), както и дългите плажове Лас Аренас (Las Arenas) и Ла Малвароса (La Malvarrosa). Плажните ивици във Валенсия са обширни, обградени от палми и приятни алеи. По тях се редят много ресторанти, барове и заведения, които са сърцето на нощния живот във Валенсия.

4.2
Общо гласували: 5
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати