Айндховен

18.12.2011
Айндховен

Айндховен е град и община в южната част на Холандия. Той е най-големият град в провинция Северен Брабант (Noord-Brabant) с население от около 212 141 души. Айндховен има славата на изключително приятно място, както за живот, така и за посещение. Той е петият по големина град в страната. Оживеният му център предлага огромно разнообразие от магазини, множество барове, пъбове и ресторанти, панорамни тераси и какво ли не. Може да се похвали с изключително богат културен живот, а и нощните забавления не липсват.

Айндховен е разположен на площ от 88 890 кв.км. Има летище, което се намира на 7 км от града. Айндховен е град на високите технологии и информационните науки, начело със седалището на предприятието Филипс. Айндховен изглежда сякаш е млад и модерен град, но всъщност е един от най-старите в Холандия, доказателство за което идва от богатото му историческо минало.

Катедралата в Айндховен

Според историческите документи Айдховен започва да съществува като град през 1232 година, когато Хенрих l оф Брабант (Duke Hendrik I of Brabant) му дава такъв статут. По това време Айдховен се оформя като малко крепостно градче, като извън градските стени е стоял само един замък. Редовно в средновековен Айдховен се е организирал седмичен пазар и земеделските производители в околните села са били задължени да дойдат в Айндховен, за да продават продукцията си.

Освен това селището е било важен пункт по търговския път от Холандия до Лиеж (Liège). През Втората световна война Айндховен е буквално изравнен със земята и днес не е останало почти нищо от културно-историческите му забележителности.

Съвременният Айндховен започва да се разраства и развива скоро след изобретяването на електрическата крушка. От този момент нататък градът поема по пътя на просперираш град и един от най-важните в Европа що се отнася до сферата на науката, технологиите и дизайна. Многото високотехнологични компании в Айндховен привлича студенти от цял свят.

Айндховенската Катедрала

След възстановяването на Айндховен след Втората световна война се изгражда съвременния облик на града с модерно и многоетажно строителство. Главна роля за това изиграва Philips, които основават малка фабрика за осветителни крушки в Айндховен през 1892 година. Градът се определя като отлично място за инвестиции, а Техническият университет на Айндховен се счита за един от най-добрите в света.

Интересна особеност на архитектурата на Айндховен е фактът, че някои от сградите са построени в модерен стил върху старите основи. Макар и да не може да се похвали с богато културно наследство Айндховен има доста забележителни места, които трябва да се видят. Музеят за модерно изкуство е световно известен и притежава много голям набор от съвременни шедьоври.

Заслуга на Philips е създаването на музикален център, чиито залите за класическа и популярна музика са с най-добрата акустика в цяла Европа. Philips също така е спонсор на научния музей на Еволюцията, а освен това е главна причина за красиво осветените сгради на Айндховен. Заради тях градът често е наричан „Града на светлината“.

Айндховен е един от най-добре озеленените градове в страната и може да се похвали с много красиви градски паркове и градини. Gennerper Park е приятно място за разходки и колоездене, а целият Айндховен е заобиколен от природни паркове, гори и резервати. Модерният и добре осветен Айндховен е и светъл лъч в областта на спорта. Футболният отбор ПСВ Айдховен е един от най-добрите в Европа.

4.1
Общо 8 гласували
5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати