Джакарта

01.10.2011
Джакарта - столицата на Индонезия

Столицата на Индонезия – Джакарта (Jakarta), от десетилетия насам привлича със своята екзотика и магнетизъм гости от цял свят. Метрополитенът събира на огромната си площ близо 10 милиона столичани, което го прави дванадесетият по големина на населението град в света и същевременно най-гъсто населеният регион в цяла Югоизточна Азия.

Джакарта е разположена на остров Ява (Java) един от над 17 000 - те острова, изграждащи най-голямата мюсюлманска страна – Индонезия.

Но Джакарта не винаги е бил величествен и огромен конгломерат. Първоначално градът е бил малко пристанище, наречено Сунда Келапа (Sunda Kelapa). През 1522 година португалците първи стъпват на острова. След което страната широко започва да се посещава от английски и холандски търговци, които неминуемо оказват влияние върху историята, културата и управлението на екзотичната страна. През 1619 г. холандците променят името на града, наричайки го Бативия (Batavia). От тогава те започват и своя колониализъм в Индонезия, който продължава повече от 3 века и половина. През 1942 година градът попада в ръцете на друг завоевател - Япония. Независимост Индонезия – четвъртата по големина на населението страна в света, получава едва през 1945 година. Тогава мюсюлманската страна обявява своята свобода и определя Джакарта (което в буквален превод означава „перфектна победа”) за своя официална столица.

Джакарта

Тези събития рефлектират върху цялостния облик на града, облякъл в паметници своята история. Сред първите забележителности, които гостите на града могат да посетят, е т.нар. Национален паметник, разположен в центъра на площад Мердека. Монументът е 132 метра висок, издигнат е в сърцето на Джакарта и символизира независимостта на Индонезия. На върха е изваян пламък, покрит със златно 35 килограмово фолио. В долната част на самия паметник е разположен и музей, разказващ историята на мюсюлманската държава. Посетителите имат достъп и до върха на монумента, от където при хубаво време се разгръща градския пейзаж на столицата.

В Джакарта се намира и най-голямата джамия в Югоизточна Азия – Джамията Истикял (Istiqlal Mosque). Религиозният храм също е построен в чест на индонезийската независимост. Джамията е построена така, че може да събере около 120 000 поклонници.

Топ дестинация в Джакарта е зоопаркът Рагунан (Ragunan Zoo). Всяка година той е посещаван от над 3 милиона души. Архитектурната концепция на парка е той да бъде отворен тип – където гостите да бъдат в непосредствена близост до животните. Представителите на фауната са над 3000, като 90 % от тях могат да се открият на територията на Индонезия.

Кулите в Джакарта

Сред забележителностите на столицата е Таман Мини (Taman Mini). Атракцията представлява парк, в който може да се види събрано цялото природно разнообразие, изграждащо архипелага.

Друга впечатляваща атракция е увеселителният парк на брега на залива в Джакарта (Ancol Jakarta Bay City). Модерната зона за релакс и забавления е изградена от многобройни аквариуми, изкуствени лагуни за риболов или разходка с лодка, боулинг зали, салони за масажи, ресторанти и нощни клубове. В комплекса има още яхтклуб, голф игрище, хотели. В огромния парк се намира и пазар (Pasar Seni), където можете да откриете уникални творения на изкуството, изработени от местните жители. Паркът привлича посетителите си и с отворен летен театър, в който участват местни актьори.

Старият град в Джакарта също е интересно и много посещавано място. Там гостите на града биха усетили автентичния дух на Индонезия и нейните жители. Старият град е наричан още „Царицата на Изтока” и „Брилянтът на Азия”.

Столицата на Индонезия е още отправна точка към други известни туристически дестинации като Йогякарта (Yogyakarta) и остров Бали.

2.8
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати