Манила

01.10.2011
Манила - столицата на Филипините

Манила (Manila) - столицата на Филипините, е най-гъсто населеният град в света. Въпреки че населението на страната не е впечатляващо голям (1 660 714 души), жителите на града обитават площ от само 38.55 квадратни километра.

Манила е разположена на източния бряг на Залива Манила (Manila Bay). Река Пасиг (Pasig River) пресича града.

Космополитната столица спокойно може да бъде наречена политически, търговски, транспортен, културен, образователен и религиозен център на Филипините.

Градът има над 10 вековна история. През XV век испанските конкистадори стъпват на филипинска земя. Испанските завоеватели, властвали близо три века, бързо превръщат Манила в „Перлата на Ориента”, свързваща Латинска Америка с Азия. През вековете Манила често е била разтърсвана от вътрешни метежи и чуждестранни окупации. Едва след идването на американците (които през 1898 г. вземат контрола над Филипините), градът устойчиво започва да се развива и утвърждава като проспериращ град. Този период обаче не продължил дълго. Втората световна война унищожила всичко постигнато. И до днес градът се възобновява отново.

Историята на Манила помни някои потресаващи събития. По време на Втората световна война градът става арена на най-ожесточената битка в Тихия океан. Манила се превръща в кървава баня, след безмилостното избиване на 100 000 цивилни граждани.

Столицата на Филипините става най-опустошеният град след Варшава.

Манила

Потресаващите събития и паметта към героите и загиналите през 10 вековната история на Манила намират израз в съвременните монументи на града.

Една от забележителностите в този смисъл е паркът Ризал (Rizal Park), изграден в чест на филипинския национален герой Жозе Ризал (Jose Rizal). Посетителите определят парка като оазис за почивка и забавления в сърцето на Манила. На негова територия има градини, паметници, разказващи историята на Филипините, огромен стадион, обсерватория, открита концертна зала, звуково-светлинен театър, множество ресторанти, детски площадки и красиви фонтани. В парка са разположени и някои от красивите правителствени сгради.

Дворецът Малакананг (Malacanang Palace) е друго място, което трябва да се посети. Сградата е разположена северния бряг на река Пасиг и представлява официална резиденция на правителството.

Религиозен център и същевременно подслон за творенията на изкуството на Манила представлява църквата-музей Сан Августин (San Agustin). Архитектурата и интериора на храма пренасят посетителите векове назад. Сградата е отворена за посетители всеки ден от 8 до 18 часа, входът е безплатен, въпреки това от гостите се очаква да направят някакво дарение.

Красив религиозен храм в столицата е и Катедралата в Манила. Сградата датира от далечната 1581 година.

Сред най-известните църкви на Манила е и Куиапо (Quiapo Church). Според историческите сведения църквата е основана от францискански мисионери, начело с Педро Батиста.

Разликата между бедни и богати в Манила, Филипините

Други места, които могат да се посетят, са сградата на Върховния съд на Филипините, Националния музей, Манилския университет, Националната библиотека, намираща се в парка Ризал.

Столицата на Филипините има и добре развита индустриална част. Пренаселеността на Манила обаче има някои доста негативни последици.

Както вече бе споменато, градът е пресечен от река Пасиг (Pasig River). Оказва се обаче, че коритото на реката ежедневно се замърсява с тонове отпадъци. През 2003 година доклад посочва, че на ден във водата се изливат 150 тона битови и 75 тона промишлени отпадъци. Причина за това е липсата на адекватна инфраструктура.

За посетителите на града е добре да знаят, че климатът в Манила е изцяло тропичен. Това ще рече, че температурния диапазон е много малък. В тази част от Филипините температурите рядко падат под 20 ° C или се покачват над 38 ° С.

Столицата на Филипините е един от шестнадесетте града, съставляващи метрополиса Метро Манила (Metro Manila) – изключително популярен конгломерат и 11 -ти по големина в света с общо население от над 16 милиона души.

На север столицата граничи с градовете Навотас (Navotas) и Калуукан (Caloocan), с Куезон (Quezon) на северозиток и със Сан Жуан (San Juan) и Мандалуионг (Mandaluyong) на изток.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати