Янгон

01.05.2011
Янгон

Живописният Янгон (Yangon) безспорно е перлата на Бирма (Burma). В четири милионния град посетителите имат възможността да се насладят на забележителности, несравними по архитектура и изпълнение с никои други.

Бившата столица на Бирма радва своите жители и гости с много тропична зеленина, обширни паркове и красиви езера, които спечелват на Янгон прозвището Градината на Изтока. Градът има над 15 вековна история.

Мястото е уникално поради няколко причини. Като за начало трябва да се отбележи фактът, че Янгон не е най-развитият град в индустриално и инфраструктурно отношение. Това от своя страна придава още по-автентичен и недокоснат от модерността и комерсиалността вид на азиатския град. Втората красота на Янгон е предопределена от културната и религиозна смесица, създадена от будисткото, мюсюлманско и християнско население на мианмарския град.

Шведагон Пагода

Азиатската перла се асоциира най-вече със своята най-ярка забележителност – пагодата Шведагон (Shwedagon Pagoda) или наричаната още „Златната пагода”. Високата близо 100 метра уникална постройка е разположена на запад от езерото Кандаваги (Kandawgyi Lake). Храмът се счита за най-тачената будистка пагода в Бирма. Всъщност малко хора са запознати със значението на думата „пагода”. Определението се дава на стъпаловидни високи постройки, обикновено характерни за азиатския тип религиозни места. Внушителният храм, който може да се види от всяка точка на Янгон, е построен през 6 век. Историята на пагодата е всъщност историята на Янгон, защото тя е издигната непосредствено след създаването на града. Мнозина я определят за световно храм-чудо. Златото, използвано за облицовката на храма, е приблизително девет тона. На върха на пагодата има множество изящни скъпоценни камъни.

Почитта си към Буда местните са изразили и чрез друга впечатляваща постройка – Чауктатгуи пагода (Chaukhtatgyi Pagoda). Свещеното място претворява образа на полегналия Буда. Колосалната фигура е дълга над 70 метра, построена е в началото на миналия век, като на няколко пъти са полагани грижи за цялостното й реновиране. Стъпалата на Буда са облепени със фамозна стъклена мозайка, разказваща за 108 – те характеристики на божеството.

В Янгон има още няколко пагоди - Сюл (Sule Pagoda), Киауктавги (Kyauktawgyi Pagoda) и Ботахтаунг Пагода (Botahtaung Pagoda).

Друга уникална забележителност на града е Каравейк Хол (Karaweik Hall). Атракцията представлява огромни скулптори на митични същества, наподобяващи плаващи птици. Във вътрешността им има церемониална зала. Съществата Каравейк са построени през 1972 година, а преди около 20 години митичните творения са позлатени. На територията им има ресторант, предлагащ различни кулинарни изкушения на достъпни цени.

Редом до архитектурата в „мистичен” стил в Янгон се издигат и множество сгради в типичен западно-европейски стил. Британските колонизатори, присъствали в град през 19 век, построяват множество красиви сгради с административни функции. Сред тях са Кметството, Висшият съд, сградата обслужваща пристанището, бившата сграда на железниците (Mee Ya Htar building). Характерното за тези постройки са червените им фасади.

Потомците на Великобритания оставят след себе си и красивата катедрала Сейнт Мери, както и англиканската катедрала Света троица.

Има още няколко места, които заслужават туристическо внимание. А те са паркът Хлавга (Hlawga Wildlife Park) и мемориалната гробница Хтаукиант (Htaukkyant war cemetery). Почитателите на музеите могат да посетят Музея Богиоке (Bogyoke Aung San Museum), Историческия музей, Националния музей и Музея на скъпоценните камъни.

През 2006 година военното правителство на Бирма решава да премести столицата си от Янгон в Найпидав (Naypyidaw). Все пак това не променя фактът, че Ягон е най-големият град в бившия Мианмар. Днес азиатският град продължава да изпълнява важни търговски и административни функции.

Що се отнася до пазаруване, главната туристическа дестинация е търговският център Богиоке (Bogyoke Market). Там има буквално от всичко – от сувенири и традиционни творения на изкуството, до антики, гоблени, скъпоценни камъни и изящни бижута, изработени от местни занаятчии.

Кухнята на азиатския град е апетитна смесица от мианмарски китайски и индийски блюда. Също така в азиатския град има обособени няколко ресторанта с европейска кухня.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати