Анкара

26.09.2011
Джамията Коджатепе в Анкара

Многомилионният метрополис Анкара е сред най-предпочитаните места за туризъм в Източния свят. Градът е важен политически, търговки и индустриален център на Турция, носещ в себе си очарованието на азиатската култура и полъха на модерността.

Над къщите в Анкара

Анкара е известна с Ангорските котки, белите зайци, вкусните круши, сладкият мед и опияняващите мускатови гроздове.

В и около турската столица се намират множество останки от цитадели от хетейско, римско и османско време. Две хиляди години преди Христа, по време на Бронзовата ера, по тези земи са властвали хитите, следвани от лидийците и персите. Градът е създаден около 3 век сл. Хр. от келтски общности, известни още като галатаяни.

Въпреки, че градът възниква върху най-сухите и скалисти местности в Турция, Анкара все пак се счита за един от най-зелените градове на планетата. Имиджът е създаден от местните власти, които се грижат за множеството паркове и места за отдих в динамичната столица.

Старият град в Анкара

Сред най-големите забележителности на града е Мавзолеят на Мустафа Кемал Ататюрк (Anıtkabir) – лидерът на турската война за независимост, основателят и първи президент на Турция. Паметникът на признателността е издигнат през 1941 година след проведен конкурс за мемориал на Ататюрк. Мавзолеят е най-посещаваната забележителност на Анкара. Само първите 11 месеца на 2007 година величествената сграда е била посетена от 11 милиона души. Според статистиките в деня, в който се чества годишнина от смъртта на турския лидер (10 ноември), над 546 хиляди души отдават почит към Ататюрк в неговия мавзолей.

Около сградата са разположени гранитни статуи на лъвове, които отвеждат посетителите към малък площад. Мавзолеят е една от емблемите на Анкара. Останките на Ататюрк са положени в крипта, намираща се под неговия паметник. В самия Мавзолей се намира и музей, разказващ за живота и дейността на модернизатора на съвременна Турция.

Любознателните гости на града могат да обогатят знанията си в красивата сграда на Музея на Анатолската цивилизация (Museum of Anatolian Civilizations). Музеят на изкуствата и скулптурите (State Art and Sculpture Museum) също е много посещавано от туристите място. В сградата на този музей се намира и операта (Operet Sahnesi).

Джамия Коджатепе в Анкара

Етнографският музей (Ethnography Museum of Ankara) е друго място, където може да отделите време и да научите повече детайли за бита и културата на турците.

Сред археологическите забележителности на града е и Цитаделата (Ankara Citadel). В самата крепост много от древните къщи днес са оживени от местни ресторанти, в които се сервират местни ястия. Останките от Римския театър също са посещавана туристическа дестинация. Специално внимание заслужават още Римската баня и Колоната на Юлиан.

В турската столица има множество религиозни храмове. Най-атрактивните от тях са приказните джамии Аладин (The Alaaddin Mosque), Ахи Елван (Ahi Elvan Mosque), Хачи Байрям (Hacı Bayram Mosque), Йени (Yeni Mosque) и Коджатепе (Kocatepe Mosque).

Може би най-впечатляващия мюсюлмански храм е Коджатепе (Kocatepe Mosque). Постройката е толкова фамозна, сякаш е „излязла” от древните азиатски приказки. Джамията е строена 20 години (1967-1987). Тя може да бъде видяна от почти всяко едно място в Анкара. Вместимостта й е 12 500 души. Коджатепе е една от най-големите джамии в света. Изградена е в модерна еклектичен ислямски архитектурен стил. Състои се от 4 високи минарета и няколко огромни кубета.

Исторически значимите сгради на турската столица са официалната резиденция на президента – Дворецът Канкая (Cankaya Palace), както и Вилата на бившия турски президент Исмет Инони (Pink Villa).

Има няколко впечатляващи монумента в Анкара, сред тях са Паметника на победата (Victory Monument), Паметникът на уверените в бъдещето (Monument to a Secure, Confident Future), както и монументът Хати (Hatti Monument).

В града има още много бизнес сгради, почти всяка една от които има интересен архитектурен замисъл и изпълнение.

Сред символите на града е и кулата Атакюл, висока 125 метра (Atakule). На върха на феноменалната постройка има отворена тераса, ресторант Севила и кафе, наречено НЛО. Под купола на Атакюл има дори и мол. Естествено от висотата на кулата се простира запомняща се гледка към турската столица.

Анкара е вторият най-голям град в Турция след Истанбул (разстоянието между двата града е 351 километра). Населението на метрополиса е около 4.4 милиона души. Анкара е столица на Турция от 1923г. Смята се, че името Анкара в превод означава „котва”.

Градът е разположен сред хълмиста местност в централната част на обширното Анатолското плато (Anatolian Plateau). През него преминават реките Анкара и Чубук.

3.8
Общо 8 гласували
5 4
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати