Каракас

24.09.2011
Каракас

Каракас (Caracas) е столица и най-голям град на Венецуела. Южноамериканският град е един от малкото, които съчетават условия за превъзходен планински и плажен туризъм.

Сред забележителностите на града площадът Боливар. Местността някога е била център на венецуелската столица. Според местните вярвания именно това е мястото, където Диего де Лосада започва основаването на града през 1567 година. В парка се намира и монументът на Симон Боливар – почитаният от Латинска Америка борец за независимост.

В площада Боливар се издига и постройката на Катедрала Метрополитана (The Catedral Metropolitana de Caraca). Храмът е по-скромен като архитектурно изпълнение от останалите църкви в страната, но в същото време вътрешността й е богато украсена, поставен е основен акцент върху детайлите. Катедралата е издигната на място, където малко след създаването на града е издигната друга църква. През 1661 година обаче земетресение съсипва старата постройка и на нейно място днес се намира красивата катедрала.

На площада Боливар се намира още едно паметно място, изключително тачено от южноамериканците. Става въпрос за родната къща (Casa Natal El Libertador) на Освободителя – Симон Боливар. В близост до нея е и мястото, където той е заловен.

Столицата на Венецуела - Каракас

Църквата Сан Франциско и Катедралата Каракас също заслужават специално внимание.

В Каракас се намира и най-голямата джамия в Латинска Америка. Конструкцията на храма започва през 1989 г. по инициатива на Шейк Ибрахим Бин Абдулазиз (Sheikh Ibrahim Bin Abdulaziz), чието име носи джамията. Минарето на мюсюлманското свещено място е високо 113 метра, куполът също е внушителен. Сградата може да събере над 3 500 поклонници.

Сред колекцията от исторически значими постройки във Каракас са и La Casa Amarilla – бивш затвор, който днес се използва за сграда на Външното министерство на Венецуела, El Capitolio Nacional – седалището на законодателната власт, Националният театър, Базиликата Санта Тереза, Църквата Свети Петър, президентският дворец (El Palacio de Miraflores), както и музеят Артуро Мичелина (Museo Arturo Michelena).

Националният пантеон на Венецуела (El Panteón Nacional) е сред най-посещаваните места в столицата. Намира се на пет пресечки от площада Боливар, в северния край на стария град. Някога величествена църква, впоследствие (1874) на сградата било дадено друго важно предназначение – да бъде последен дом на именитите венецуелски личности.

Френският Площад в Каракас

Централният парк (El Parque Central) на Каракас е мястото, което представя модерния облик на града. Тук се намират две кули-близнаци - най-високи сгради във Венецуела, които през годините са се превърнали в своеобразни „икони” за местната архитектура. В центъра са разположени още много бизнес и административни сгради. Също така там има и много седалища на културни учреждения. Комплексът Тереса Кареньо (Complejo Cultural Teresa Carreño) е мястото, където гости и местни могат да се насладят на венецуелските сценични и приложни изкуства.

Булевард Сабана Гранде (Sabana Grande) също привлича много хора, най-вече с изобилието от магазини, ресторанти и хотели, разположени около него. Кварталът Las Mercedes пък е мястото, където е съсредоточен нощния живот на Каракас, обособен е още и като модния център на венецуелската столица. Мястото е притегателен център за забавления от всякакъв вид – на територията на квартала има много ресторанти, барове, пъбове, арт галерии и басейни.

Сред местата, които задължително трябва да се посетят, са Plaza Venezuela, Парламентът, Алеята на героите (Paseo de los Próceres), Оаркът Франция (Plaza Francia), Дворецът на академиците (Palace of the Academies) и арката на федерациите (Arco de la Federación).

Каракас е разположен на 800 метра надморска височина. Очарованието на града идва и от красивата планинска композиция Venezuelan coastal mountain range, която обгражда града. Тя е основният виновник за хубавото прохладно време и красивите пейзажи – съчетание между природни дадености и градска среда. В покрайнините на града се намира и Ботаническата градина на венецуелската столица, както и парка на фонтаните и красивия източен парк.

Венецуелската столица е с население около 4 милиона души. Каркас е най-населеният град в южноамериканската страна.

В близост до Каракас, 60 километра в западна посока, се намира китно германско село, изключително посещавано от туристите. Селището се нарича Colonia Tovar. Тук преди повече от век се заселва голяма германска общност. Мястото е изключително интересно, тъй като пренася посетителите в съвсем различен свят на немските бит, традиции и архитектура. Селото дълги години е било неприкосновена територия, ето защо местните са съхранили своя баденски диалект, оригиналния ястия, носии и танци.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати