Балтимор

25.09.2011
Балтимор

Балтимор (Baltimore) е най-големият град в щата Мериленд. Няколко неща характеризират Балтимор – красиво пристанище, уникални музеи, богата история и пъстро различие на хора и култури.

Градът е разположен в ръкава на залива Чесапийк (Chesapeake Bay). Балтиморското пристанище се счита за едно от най-важните в САЩ. То е било първото нещо, което стотици хиляди емигранти са видели, пристигайки в Новия свят - Америка. Балтимор често е наричан „Очарователният град”.

Сред най-посещаваните места в е т.нар. Вътрешно пристанище, където местни и гости могат да се насладят на богатото многообразие от ресторанти, барове, магазини и бизнес сгради. Там се намира и прочутият балтиморски аквариум, в който могат да се видят над 660 вида морски обитатели. Аквариумът се счита за един от най-добрите в Щатите, както и в света. Той е най-голямата туристическа атракция в щата Мериленд. През 2006 година аквариумът е обявен за най-добрата семейна дестинация. Билетът за достъп струва $19.95 за деца и $25 за възрастни.

Интерес представлява и Мерилендския научно-изследователски център. Мястото привлича със своя модерен планетариум, зали за 3D прожекции, експозиция на останки от динозаври, както и много други. Билетите за достъп са между 10 и 20 долара.

Сред най-големите забележителности на града е Световния търговски център в Балтимор (Baltimore World Trade Center). Високата 124 метрова сграда се счита за най-високата петоъгълна сграда в света, съставена от симетрични стени. На последния 27 етаж посетителите на търговския център могат да видят „на длан” голяма част от Балтимор – Вътрешното пристанище, Федералният парк (Federal Hill Park), както и разбира се Основното пристанище.

Емблема на града е елегантният монумент Вашингтон (Washington Monument), построен в чест на Джордж Вашингтон през 1829 г. В основата на обелиска има музей, разказващ за историята на американския военен и политически лидер. За да достигнете до върха на монумента трябва да изкачите 228 стълби. От най-високата точка се разкрива красива гледка към Балтимор. Монументът е създаден по проект на Робърт Милс – архитектът, реализирал величествения Washington Monument в столицата на САЩ Вашингтон.

Град Балтимор в щата Мериленд в САЩ

Интерес за туристите представляват още Подводницата USS Torsk и Платнохода USS Constellationм, както и разбира се Бейзболният стадион Ориол Парк (Oriole Park).

Архитектурен шедьовър представлява сградата на кметството Baltimore City Hall.

В Балтимор можете да посетите и гроба и къщата-музей на прочутия писател и поет Едгар Алан По. Тя се намира на 203 Amity street. Двуетажната къща се състои от 5 стаи, в които е живял и творил американският писател.

Сред забележителностите на града е и Балтиморската базилика (Baltimore Basilica). Религиозният храм се счита за първата римокатолическа катедрала, построена в САЩ. Величествената сграда е в неокласически стил. Балтиморската базилика е най-старата католическа катедрала в Щатите.

В Балтимор се намира и красивата Презвитерианска църква (Presbyterian Church). Сградата е построена през 1870 година в готически стил. Постройката се счита за една от най-значимите сгради в града, съкровище на изкуствата и архитектурата.

Интересна постройка, въпреки, че не е сред най-популярните, е Кулата Финикс (Phoenix Shot Tower). Червената тухлена постройка е висока над 70 метра. За кратко след построяването си през 1828 година кулата е била най-високата в САЩ.

В Балтимор се намира и красивата часовникова кула Емерсън Бромо-Зелцер (Emerson Bromo-Seltzer Tower). На всяка от четирите стени на величествената постройка има по един огромен часовник. Кулата е построена през 1911 година и е висока цели 289 метра.

Музеят на изкуствата Уолтърс (The Walters Art Museum) е друго интересно място за посещение, което е признато в международен план, заради уникалните експозиции, които съдържа.

Градът носи името на Лорд Балтимор - първият частен губернатор на провинция Мериленд, и е основан през 17-ти век. До 1870 година той е бил вторият най-голям град след Ню Йорк. Балтимор е изиграл ключова роля в събитията, довели до Американската революция.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати