Нешвил

25.09.2011
Нешвил

Нешвил (Nashville) е столица на щата Тенеси (Tennessee) в САЩ.

Градът е по-известен като „Атина на Юга”. Това е така, защото през далечната 1840 г. е била реализирана идеята Нешвил да развие местното образование в посока класическо гръцко обучение, включващо детайлно изучаване на философия и латински. Освен това дизайнът на голяма част от публичните сгради е подчинен на древногръцките архитектурни закони.

Дълги години американският град се е радвал на това си прозвище, до построяването на забележителната Grand Ole Opry, която печели новата слава на Нешвил – „Музикалният град” или „Царството на кънтри музиката”. Музикалната индустрия е била водеща за развитието и имиджа на града десетилетия наред. Дори железниците на Нешвил носят имена като „Грдаската музикална звезда” и прочие.

Залата Grand Ole Opry е мястото, което прави кънтри музиката известна в световен план. Обиколка на музикалната арена ще позволи на посетителите да надникнат зад кулисите на световно известната сцена. Посещения за туристи се извършват от Февруари до Октомври. Grand Ole Opry в Нешвил се счита за една от иконите на Америка. Ето защо целогодишно кънтри арената се посещава от стотици хиляди посетители. Често дори я наричат „Домът на американска музика”.

Нешвил в щата Тенеси

Друго място, което пази своите кънтри традиции, са клубовете с изпълнители на живо, намиращи се на Бродуей (Broadway). Пресечните улици на популярния булевард са изпъстрени с много кънтри и караоке клубове. Тук за икони се считат Доли Партън, Джони Кеш и Уили Нелсън.

Музикалната натура на Нешвил не се ограничава само в залите и клубовете. Традиция е в църквите в Нешвил по време на служби всички да участват в госпелите. Справка показва, че в района на Нешвил има над 6 000 църкви. Оказва се, че буквално на почти на всеки ъгъл има красиви църкви, където хората пеейки се молят.

Архитектурата на американския град също е вълнуваща. Първият издигнат небостъргач в Нешвил е Life & Casualty Tower. Висок е над 150 метра, изграден е от гранит, а отличителната му черта са светло зелените прозорци. След тази сграда през 1957 г. в Нешвил започва разрастването на т.нар. високо строителство. Сред най-атрактивните небостъргачи е и AT&T Building, наричана от местните „Сградата на Батман”, поради интересния си дизайн. 188-метровата сграда се счита за най-високата в града.

Сред забележителните сгради на Нешвил са още мястото, където се помещават областните служби - Tennessee State Capitol. Красивата бяла сграда много наподобява древногръцкия класически стил. Тя е една от малко окръжни управи, които нямат купол на върха си.

Друго интересно място за посещение в Нешвил е Country Music Hall of Fameand Museum, както и Аудиторията Риман (Ryman Auditorium), считана за прототипа на Grand Ole Opry.

В зелените зони на града ще откриете две живописни езера - Old Hickory Lake и Percy Priest Lake, където можете да карате водни ски, лодки или просто да се насладите на природните забележителности на мелодичния американския град. Други места за релакс са Паркът Шелби (Shelby) и Паркът и езеро Раднър (Radnor Lake State Natural Area).

В т.нар. „Стогодишен парк” (Centennial Park) се намира една от емблемите на града – Партенонът. Архитектурният шедьовър е копие на Партенона в Атина, построен през 438 г. пр. Хр. Този в Нешвил е построен през 1897 година по повод на местно архитектурно изложение. Днес в него се намира Музея на изкуствата. Партенонът е отворен за посетители всеки ден без понеделник, а таксата за достъп е между 4 и 6 долара.

Повече за историята на Нешвил, щата Тенеси и Съединените американски щати можете да научите в местния музей (Tennessee State Museum).

Нешвил е основан през 1779 година. Носи името на герой от Американската война за независимост Франсис Неш. Градът възниква около водите на река Къмбърленд (Cumberland).

3.6
Общо 8 гласували
5 3
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати