Тулса

25.09.2011
Тулса

Град Тулса (Tulsa) се намира в североизточния квадрант на щата Оклахома. Издигащите се зелени възвишения и залесената градска част осигуряват изключително приятен климат в близо 400-хилядния американски град. Местните се радват на 227 слънчеви дена годишно. Градът е разположен около река Арканзас, в подножието на планината Озарк (Ozark).

Тулса често е разпознавана като „Меката на изкуствата в Оклахома”. В града се намират два световно известни музея. Църквите, музеите и културните центрове на града пазят не малко арт шедьоври. Оригинални произведения на изкуството са изложени и около пътеките на красивите речни паркове. Центърът за сценични изкуства (Performing Arts Center) е мястото, което дава трибуна на голяма част от месните и чужди таланти, както и на много арт организации. Балетът, Операта, бродуейските постановки и мюзикъли са само част от събитията, случващи се на сцената на културния дом.

Сред най-популярните музеи не само в Тулса, а и в целия свят, е Музеят на изкуствата Филбрук (Philbrook Museum of Art). Комплексът очарова своите посетители със спиращи дъха изящни градини, пленителна архитектура, релакс сред вечната красота на арт творбите. Освен това на територията на музея има интересни места за пазаруване, гифт шопове, както и много добри места за хапване.

Сградата е завършена през 1927 г. Неин архитект е Б.Делк от Канзас Сити, който трябвало да изпълни желанията на своя възложител Уейт Филипс (Waite Phillips). Величествената сграда Вила Филбрук (Villa Philbrook), дом на днешния музей, е издигната в италиански-ренесански архитектурен стил. Няколко години по-късно – през 1938 г. местният предприемач изненадва своите съграждани с анонса, че дарява имението за арт център на Тулса. Днес Музеят на изкуствата Филбрук е един от най-реномираните арт комплекси в Съединените американски щати.

Тулса, Оклахома

Друго много популярно място в Оклахома е музеят Gilcrease Museum, смятан за един от най-добрите в страната, който е изградил перфектни условия за запазване и проучване на американската история и изкуства. Той се намира на северозапад от центъра на града. Чарът, красотата и оригиналните арт експозиции привличат хиляди гости от целия свят. Музеят е своеобразна машина на времето, която ви пренася в отминали времена. Там се съхранява и най-голямата колекция на артефакти от т.нар. Американски Запад. Освен това в музея ще можете да видите още постоянни експозиции с принадлежности на коренните жители на Америка, както и исторически ръкописи, документи и карти. Отворен е от вторник до неделя от 10 до 5 часа.

Една от най-забележителните постройки в модерния център на град Тулса е Филтауър (Philtower), построена в готически възрожденски стил. Най-високата сграда в щата Оклахома, както и в заобикалящите я Мисури, Ню Мексико, Арканзас и Канзас, е намиращата се в Тулса BOK Tower. Тя е и една от емблемите на града. Неин архитект е Сийзар Пели (César Pelli), който е и изпълнителят на Кулите Петронас в Малазия (Petronas Towers).

Друга забележително висока сграда е в центъра на града е Ситиплекс Тауър. От архитектурна гледна точка интерес представляват сградите на местния университет - Oral Roberts University, изградена в пост-модернистичен футуристичен стил. В кампуса на университета се намира и най-високата бронзова скулптура в света. Монументът, изобразяващ „молещи се ръце”, е висок близо 20 метра.

Интерес за туристите представляват още Музеят на въздуха и космоса (Tulsa Air and Space Museum), Джаз-музикалната зала Oklahoma Jazz Hall of Fame.

Страхотно място за почивка след дългата обиколка на невероятните забележителности на Тулса е Уудпарк (Woodward Park), намиращ се на брега на реката Арканзас. Там също можете да разгледате някои модернистични монументи.

Тулса освен исторически и културен център на Оклахома, оказва се, е и един от стратегически значимите градове за икономиката на САЩ. Градът е развил силна енергийна индустрия и е разпознават като „Световна нефтена столица”. Принос за развитието на града има и едно от най-големите речни пристанища в света – Порт Катуса (The Tulsa Port of Catoosa).

Тулса е създаден през 1898 г. Арт Деко е ключовата дума, която характеризирала години наред и а днес архитектурата на оклахомския град. Сред забележителните сгради в арт деко стил са Мид-Континент Тауър (Mid-Continent Tower) и Методистката църква на Бостън авеню (Boston Avenue Methodist Church).

И до днес се счита, че именно Тулса е един от най-добрите примери за този архитектурен стил и интериорен дизайн, зародил се в Париж през 20-те години на миналия век. Елегантност, чар, функционалност и модернизъм са само част от характеристиките на еклектичния стил. Други блестящи примери за арт деко са Крайслер Билдинг в Ню Йорк, Кметството на град Бъфало и Бълокс Уилшир (Bullocks Wilshire) в Лос Анджелис.

Тулса се намира на 159 километра от Оклахома Сити.

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати