Финикс

03.10.2011
Бизнеспаркът на Феникс, Аризона

Финикс (Phoenix) е най-големият град и същевременно столицата на щата Аризона (Arizona). Той е основан през 1881 година върху развалините на древен индиански град.

Името на града произхожда от птицата Феникс, която е известна с това, че се възражда от пепелта след смъртта си. На територията на съвременния град Финикс са живеели в продължение на над хиляда години хората от културата (Hohokam). Те са изкопали мрежа от канали, някои от които са послужили след време за изграждането на съвременна канализационна система – такъв е например случаят с Аризона Канал (Arizona Canal).

Феникс, Аризона

Населението на града е над един милион и четиристотин хиляди човека. От всички столици на щати Финикс е най-голямата по площ столица, като в този списък се включва дори столицата Вашингтон.

Финикс е разположен в долината на река Солт Ривър (Salt River Valley) на триста и четиридесет метра надморска височина, в центъра на пустинята Сонора (Sonora). Реката Солт Ривър пресича града от източна към западна посока.

Руслото на реката почти винаги е пресъхнало, като изключение са единични случаи на изхвърляне на вода от водохранилището, което е създадено за непрекъснато снабдяване на града с прясна вода, което е разположено по-нагоре по течението на реката.

Територията на града е обкръжена от планините на Суеверието (Superstition Mountains), планините Макдауъл (McDowell Mountains), Планините Уайт Танк (White Tank Mountains) и Сиера Естрела (Sierra Estrella). Градът е разположен на площ от 1230, 5 квадратни километра, като от тях 1229, 9 са земя, останалото е водна повърхност.

Климатът на град Финикс е доста сух. Повече от осемдесет дни в годината – от края на юни чащ до септември, средната температура на въздуха достига до тридесет и осем градуса по Целзий. Абсолютният максимум от петдесет градуса по Целзий е бил регистриран през 1990 година. През зимата минималните температури рядко стигат под нулата. Най-влажният месец през годината е декември.

Град Феникс в щата Аризона

В град Финикс снегът е наистина голяма рядкост, в града е валяло по-малко от десет пъти, като последният път това се е случило през декември 1985 година. Финикс е един от най-сухите и най-горещите градове на Съединените Американски щати. Финикс е и един от най-горещите градове в света.

Градската агломерация на Финикс включва, освен града също така и предградията и населените пунктове на централната част на щата Аризона. Тази агломерация е получила романтичното наименование Долината на Слънцето и общият брой на хората, живеещи на територията й, надхвърля 4.3 милиона души.

От 1990 до 2000-ната година населението на градската агломерация на Финикс нараснало с четиридесет и пет процента, което надвишава три пъти средния показател за САЩ. Това позволило на щата Аризона да стане втория след Невада (Nevada) бързо увеличаваш се щат.

Панорама на Феникс

Финикс е важен транспортен възел на северноамериканския континент. Той на практика е индустриален и икономически център на югозападната част на САЩ. От времето на Втората световна война на територията на град Финикс са били разполагани няколко военни бази и са издигнати различни военни производства.

Във Финикс има силно присъствие на компании от високотехнологичния и телекомуникационния сектор. Значително влияние има Университетът на щата Аризона, който има огромни изследователски възможности. Всяка година там се дипломират петнадесет хиляди студента. Благодарение на топлото време във Финикс процъфтява сезонният туризъм, както и голф-индустрията.

4.3
Общо гласували: 8
5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати