Корпус Кристи

13.10.2011
Корпус Кристи

Корпус Кристи (Corpus Christi) е крайбрежен град, разположен в южната част на Тексас. Населението на града е 305 215 души, което го прави осмия по население град в щата Тексас.

Наименованието на града идва от латинския израз, който се превежда като Тялото Христово. То е било дадено на селището от испанците. На територията на града е разположена въздушна база и пристанището Корпус Кристи, което е шестото по големина пристанище на територията на страната.

Корпус Кристи е основан през 1839 година от полковник Хенри Лоурънс Кини (Henry Lawrence Kinney), който нарекъл местността Ранчото на Кини (Kinney's Ranch). Това бил пост за снабдяване на мексиканската революционна армия, която се намирала на около четиридесет километра от мястото. През 1845 година градът бил наречен Корпус Кристи и официално бил признат за град през 1852 година.

Мостър в Корпус Кристи

Град Корпус Кристи се простира на територия от 1192 квадратни километра, от които над шестдесет и шест процента са вода. Водата, която пият жителите на града, се добива от езерото Корпус Кристи (Lake Corpus Christi) и резервоарът на Чоук Кениън (Choke Canyon Reservoir).

Зимите тук са меки, но януари е най-студеният месец, като температурите достигат до десет градуса над нулата. През 2004 година всички жители на града били щастливи, тъй като завалял сняг точно на Бъдни вечер. Снегът останал до Коледа и след това се разтопил. На територията на град Корпус Кристи духат силни ветрове през цялата година.

Градът е място на любими туристически дестинации на туристи от различни части на страната и от целия свят. На територията на града се намира Тексаският Аквариум (Texas State Aquarium). В града има много музеи – музей на азиатските култури (Museum of Asian Cultures), Институт на изкуствата на южен Тексас (the South Texas Institute for the Arts), както и музеят на науката и историята на Корпус Кристи (Corpus Christi Museum of Science and History). На територията на града има голямо количество стари сгради, които са реставрирани и са истинско произведение на архитектурното изкуство.

Корпус Кристи, Тексас

В центъра на града се намират известни небостъргачи, сред които One Shoreline Plaza. В центъра на Корпус Кристи се намира и Тексаският музей на сърфа (Texas Surf Museum), който представя историята на сърфирането и по-специално сърф-културата на крайбрежието на Тексас.

На територията на Корпус Кристи се намират и ботанически градини, както и природен център, където се осъществяват градинарски програми. Има и прекрасни места, където идват туристи от цял свят, за да наблюдават интересни видове птици. Тук има много мигриращи птици, които са ценни както за представители на научните среди, така и за обикновените туристи.

Корпус Кристи се намира близо до Царското Ранчо (King Ranch), едно от най-големите ранчо в света.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати