Рочестър

03.10.2011
Рочестер, Ню Йорк

Рочестър (Rochester) е град, разположен в окръг Монро (Monroe), Ню Йорк. На територията на град Рочестър живеят 210 565 души, което го прави третият по население град на територията на щата.

Рочестър е признат за международен център на висшето образование, а също така и за международен център на медиц-инското и технологично развитие. На територията на града са разположени сградите на много известни университети, сред тях и Университетът на Рочестър.

На територията на града са разположени централните офиси на много мощни световноизвестни компании.

Развитието на модерния град Рочестър станало с бурни темпове след американската революция. По това време четири големи индиански племена са били накарани да напуснат Ню Йорк. През есента на 1803 полковник Натаниъл Рочестър (Nathaniel Rochester) и двама негови колеги, и тримата родом от Хенгърстаун (Hagerstown) успели да закупят сто акра земя близо до река Дженеси (Genesee River).

Те избрали мястото, защото близостта до реката го правела много удобно за селище. През 1811 година населението на селището възлизало на петнадесет човека. През 1817 година други земевладелци се присъединили към тях и така се оформило селото Рочестървил (Rochesterville).

През 1842 година бил построен мост като акведукт на канала Ери (Erie Canal), който заменил оригиналния мост от 1823 година. През 1821 година село Рочестървил вече било на територията на окръг Монро.

През 1823 година селото вече имало население от две хиляди и петстотин човека и така постепенно село Рочестървил станало известно като Рочестър. През 1830 година населението на Рочестър нараснало до над девет хиляди души и през 1834 година той бил признат за град.

Сред прякорите на град Рочестър са Младия Лъв на Запада. В средата на деветнадесети век Рочестър бил сред най-големите производители на брашно. По това време градът се превърнал в център на популярния по това време бизнес с детски центрове и ясли.

Град Рочестер в щата Ню Йорк

След Гражданската война Рочестър усетил експанзията на нови бизнес начинания. По това време били създадени мощни фирми, които след време станали световноизвестни гиганти - например Kodak и Bausch & Lomb.

Кодак спонсорирали изграждането на университета на Рочестър, както и изграждането на музикално училище и други важни местни институции.

В началото на двадесети век Рочестър се превърнал в център на индустрия за производство на модерни облекла, особено мъжки. На територията на града били създадени фирми за модни облекла, които след време добили национална и световна известност.

Постепенно населението на града нараствало все повече, той се превръщал в притегателен център за много хора, които искали да намерят тук късмета си. Така през 1870 година населението на Рочестър възлизало на над шестдесет и две хиляди души, а през 1950 година населението стигнало до над триста и тридесет хиляди души.

Със закриването на много предприятия и работни места на територията на град населението намаляло, тъй като много семейства заминали да търсят щастието си в други райони на страната.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати