Каварна

11.10.2011
В центъра на Каварна

Рок столицата на България – Каварна, се намира в североизточната част на страната, на юг от нос Калиакра. Градът е една от най-предпочитаните дестинации за български и чуждестранни туристи и инвеститори. Разнообразие от комплекси и къщи за настаняване, просторен плаж, страхотна природа и уникални природни и културно-исторически забележителности примамват стотици хиляди посетители в Каварна.

Каварна Център

Черноморският град има интересна и богата история. Открити са доказателства за живот по тези земи още от преди пет хиляди години. Впоследствие местността е била населявана от траки, а после и от гърци, които установяват там своята колония Бизоне. И през античността и средновековието селището запазва позициите си на развит търговски, пристанищен и духовен център. За това свидетелстват останки от църкви и други сгради, както и откритите съкровища и монети.

Сградата на общината в Каварна

С името Каварна градът е още от Средновековието. От този период са съхранени няколко уникални здания. Едно от тях е старата турска баня, по-известна като Хамама. Каменното здание е построено през XV век. Днес реставрирания Хамам е дом на атрактивна експозиция, наречена Добруджа и морето. В изложбените зали са представени някои от откритите в околността морски съкровища – амфори, керамични изделия и др. В морския музей може да бъдат разгледани още тракийско златно съкровище, както и средство за размяна, използвано още преди монетите – уникален полиметален свитък.

Историята на Каварна е представена в още два интересни музея – Историческия и Етнографския музеи. В градския Исторически музей е направена възстановка на праисторическо пещерно селище. Там са изложени още много предмети, проследяващи развитието на Каварна от античността до днес. Музеят се намира непосредствено до Хамама. Заслужава посещение и Етнографския музей, чиято експозиция се намира в красиво здание във възрожденски стил. В старата къща е изложена сбирка, представяща бита и фолклора на различните етноси, населяващи региона (добруджанци, гагузи, котленци).

Община Каварна

В центъра на Каварна се намира още една забележителност, съхранена от Предосвобожденския период. Това е църквата Свети Георги. Част от нея нея е вкопана в земята. В храма липсва богата вътрешна украса и стенописи. Православният храм изиграва изключително важа роля в съхраняването на духа и вярата на българина в размирните предосвобожденски времена. На няколко пъти тя е била опожарявана и издигана наново. От периода на Възраждането датира и църквата Успение на Света Богородица, както и местното читалище Съгласие (създадено през 1860 г.). Сред забележителностите на Каварна са старите чешми, някои от които имат над петвековна история.

В Кварна могат да бъдат посетени още Мемориала на руските воини „Костница”, намираща се в градския парк, както и Паметника на подводничаря.

В околностите на града са разположени няколко удивителни природни забележителности. Едно от най-запомнящите се изживявания за гостите на Каварна е посещението на нос Калиакра. Местността е обявена за природен и археологически резерват. Скалите, врязани два километра навътре в морето, образуват страхотен релеф. Крайбрежните скали достигат височина до 70 метра. Около тях често се забелязват делфини. В превод името Калиакра означава добър или хубав нос. През IV век тук тракийското племе тиризи създава свое селище. Римляните допълнително укрепват и облагородяват града. И до днес около местността са запазени някои от останките на града, залязъл с нашествието на османските завоеватели. Нос Калиакра се намира на 12 км от Каварна и на 6 км от село Българово.

Читалището в Каварна

Един от символите на Каварна е нос Чиракман, намиращ се на 3 км южно от града. Именно тук се основава трако-гръцката колония Бизоне. Преди две хиляди години след унищожително земетресение масивна част от носа остава под водата. Запазена е крепостна стена, датираща от IV век. Там могат да бъдат разгледани още и старинните останки от базилика.

В близост до Каварна е разположен Националния археологически резерват Яйлата. В резервата по неповторим начин се съчетават природните забележителности с останките от отдавана отминали времена. Яйлата е приморска тераса, отделена от водите на Черноморието от 50-60 метрови скали. На територията на защитената местност се намират пещерен град, чиито камери са били използвани впоследствие както за тракийски гробници, така и за скални манастири. Археологическо наследство са некрополите, ранновизантийска крепост от V век и др. Резерватът се намира на 18 км от Каварна и на 2 км южно от Камен бряг.

В съседство с Калиакра е Птичия залив. Двете малки влажни зони са своеобразен рай за пернатите. Голяма част от обитателите на Болата и Тауклиман са включени в Червената книга на България. На Птичия залив е разположен и курорта Русалка. Ваканционното селище очарова посетителите си с живописен скалист бряг, тесни пясъчни ивици, лековитите минерални извори и археологически паметници на възраст над 8 000 години.

Паметник в Каварна

Ежегодно община Каварна организира разтърсващ музикален фестивал, благодарение на който градът се прочу като топ музикална дестинация. Традиционно на сцената на Каварна гостуват прочути рок и метъл групи. Освен рок събития, Каварна е инициатор и домакин на много други културни мероприятия.

Тепърва градът ще привлича и много любители на голфа. В близост до село Божурец в момента се строи комплекс, претендиращ да бъде най-големия голф терен по Черноморието.

Общата дължина на каварненското крайбрежие е 42 км. В община Каварна има добри условия за селски туризъм в селата Българево, Камен бряг, Топола и Божурец.

Каварна отстои на 64 км от Варна, на 49 км от Добрич, на 442 км от Пловдив и на 504 км от София.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати