Каспичан

11.10.2011
Каспичан

Град Каспичан се намира в централната част на Североизточна България, област Шумен. Градът е предпочитана дестинация за любителите на историческия туризъм, заради близостта му с Националните историко-археологически резервати Плиска и Мадарски конник, където се намира прословутия релеф Мадарският конник.

Съвременният град е основан през 60-те години на XIX век. Тогава Каспичан е бил ЖП станция Шумлъ – част от маршрута на първата железопътна линия, свързваща Русе с Варна. Със статут на град Каспичан е от 1964 година. Населението на града е около 3 400 души. Празникът на Каспичан е последната седмица от месец май.

В намиращия се в община Каспичан НИАР Плиска се съхраняват останките от първата българска столица. Днес от старопрестолната столица могат да се разгледат реставрираните части от т.нар. външен и вътрешен град. Една от най-интригуващите забележителности в резервата е базиликата, градена и защитена с високи над 4 метра стени. Със своята площ от 2920 кв. м. тя е била най-голямата християнска катедрала през Средновековието в цяла Югоизточна Европа. От величествения град Плиска са останали още Тронната палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки. В музея към резервата са изложени ценни културно-исторически реликви. Всяка година археологическите разкопки правят нови открития, обогатяващи представата ни за величието на първите български владетели. Комплексът е обявен за една от 100 национални туристически обекти.

В пределите на общината се намира и Националния историко-археологически резерват „Мадарски конник”. Защитената местност е наситена със забележителности с висока археологическа и историческа стойност. Резерватът е под закрилата на световната организация ЮНЕСКО. Част от комплекса е и релефът на уникалния Мадарски конник, изсечен в скала на 23 м. над земята. Мадарският конник е национален символ на България. Богатството на откритите археологически паметници, датирани от IV хил. преди Христа до XV век, дават основание на изследователите да нарекат Мадара "Българската Троя". В резервата могат да бъдат видени още останките от култови сгради, както и скален манастир от XV век с над 150 килии, считан за най-големия подобен манастир в страната.

В самия град Каспичан интерес за туристите представлява Етнографски Музей Къща Калугерци. Музейната сбирка се намира в красива българска възрожденска църква, построена през 1877 г. Сградата е разположена в квартал Калугерица, ул. Цар Борис I N 10. Вътре посетителите могат да се запознаят отблизо с бита и фолклора на местните.

Каспичан отстои на 66 км от Варна и на 120 км от пристанищните градове Русе и Силистра. През града преминава автомагистрала Хемус.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Свободолюба Великова
Свободолюба Великова
31.10.2012 09:03
Градът , в който работих 36 години и отдадох силите си за просвещението
0
0